Олег Снітовський

Міністр на Тернопільщині сказала, що освітня реформа без підвищення заробітної плати педагогів неможлива (фоторепортаж)

Заставка999

Освітньої реформи без підвищення заробітної плати не може бути. Таку тезу висловила сьогодні Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час робочої поїздки на Тернопільщину.

Ключова подія відбулася зранку, у Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського. Сюди Міністр прибула на зустріч із педагогами Борщівського, Заліищицького, Гусятинського та Чортківського районів.

ORL_0058 (Copy)
ORL_0058 (Copy)

ORL_0211 (Copy)
ORL_0211 (Copy)

ORL_0219 (Copy)
ORL_0219 (Copy)

Презентуючи Чортківський гуманітарно-педагогічномий коледж, його директор, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник культури України Роман Пахолок коротко розповів про очолюваний ним заклад, якому невдовзі виповниться 80 років з часу заснування.

Пан Роман, зокрема, сказав, що коледж – один із відомих закладів педагогічної освіти західного регіону України.

ORL_0076
ORL_0076

- За , майже, вісім десятиліть тут підготовлено близько 12 тисяч педагогів для освітніх потреб області та регіону. Головне наше завдання – надавати якісні освітні послуги зі здобуття професії педагога за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста. Робимо усе від нас залежне для того, аби забезпечити якнайкращі умови для оволодіння студентами системою знань в галузі освіти та підготовки до професійної діяльності. У полі зору педагогів - розвиток інтелектуальних, творчих та фізичних здібностей студентів, - підкреслив Роман Пахолок.

За його словами, важливим результатом діяльності педагогічного колективу та студентства є те, що більше двох третин молодих людей навчаються на «відмінно» і «добре», дипломи з відзнакою отримує кожен п’ятий випускник. Так, інтелектуальні студентські лідери реалізовують себе у студентських олімпіадах і конкурсах, навчально-дослідницькій роботі. Із Першого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика до тринадцятого (2017 р.) студенти коледжу були його учасниками та неодноразовими переможцями.

ORL_0082 (Copy)
ORL_0082 (Copy)

Відмічаючи успіхи коледжу, педагогічне вміння та організаторські здібності його керівника – Романа Пахолка, Лілія Гриневич зауважила, що такі лідери-ентузіасти та очолювані ними колективи – своєрідний освітній фундамент для реалізацій реформ в галузі.

ORL_0099 (Copy)
ORL_0099 (Copy)

Але освітньої реформи без підвищення заробітної плати не може бути, - підкреслила Міністр, звертаючись до учасників зустрічі.

- І в Уряді це прекрасно усвідомлюють. За три останніх роки фінансування освітньої галузі збільшилося майже удвічі і сягнуло 246 млрд грн. Нині реформа оплати праці передбачає збільшення заробітної плати для освітян від 20 до 70% вже наступного року. Також передбачено поетапне продовження підвищення зарплати для педагогів до 2023 року, коли найменший посадовий оклад освітян має зрости до 4-х прожиткових мінімумів, - підкреслила Лілія Гриневич під час спілкування з освітянами Тернопільщини у Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського.

ORL_0085
ORL_0085

Також, за її словами, особливий акцент буде зроблено на підвищення оплати праці молодих вчителів, дошкільників та майстрів виробничого навчання у закладах профтехосвіти.

Торкаючись теми створення мережі опорних шкіл, Міністр освіти і науки сказала, що нині їх нараховується майже 770. Вони мають понад 1250 філій.

Як наголосила Міністр, опорні школи - це не лише краща якість освіти, але й і вища зарплата для вчителів.

Разом із сучасним матеріально-технічним, оптимальними умовами для навчання, високим рівнем освітнього процесу такі чинники дозволяють максимально розкрити потенціал кожного школяра.

ORL_0215 (Copy)
ORL_0215 (Copy)

Під час зустрічі з педагогами відповіді на актуальні питання освітньої галузі дала начальник обласного управління освіти і науки Ольга Хома.

ORL_0230
ORL_0230

ORL_0240 (Copy)
ORL_0240 (Copy)

Вона разом з Міністром та директором Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського Романом Пахолком оглянула матеріально-технічну базу навчального закладу, виставку художньої творчості студентів та педагогів.

ORL_0268 (Copy)
ORL_0268 (Copy)

Сьогодні ж Міністр освіти і науки Лілія Гриневич відвідала Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, де долучилася до зустрічі Клубу успішних людей.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео