Орест Сарматський

На молочній фермі згоріло близько 800 корів (Агроновини)

2501 (Copy)

Велика пожежа на одній з найбільших молочних ферм Манітоби знищила численні корівники, де утримували близько 1000 корів, із яких вижили лише 200 тварин.

Про це передає СВС.

Близько четвертої години ранку вогонь охопив молочну ферму в Пеннвуд-Дейрі (Pennwood Dairy), штат Мен, канадська провінція Манітоба.

Попри зусилля більше ніж 60 пожежників, велика частина поголів’я ВРХ загинула. Рятувальники штату назвали цю пожежу найбільшою серед тих, які їм довелося гасити.

Ця ферма з тисячами корів була однією з найбільших у провінції Манітоба, у той час як середня молочна ферма в Канаді має 130 корів.

Оскільки ферма Пеннвуд-Дейр виробляла приблизно 2,5% від загальної кількості молока в Манітобі, наслідки будуть досить серйозними і для споживачів продукції.

Корівники, де утримували молочну худобу, представляли собою дерев'яні каркасні конструкції з олов'яним покриттям зовні. Коли згоріли дерев'яні підпірки, будови обрушилися, перетворившись в розпечену консервну банку.

Зараз причини пожежі встановлюють експерти.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Натуральні соки зростуть в ціні на 5-7% – думка

Виробники яблук погнозують, що цьогоріч зберуть на 20% менше врожаю, ніж у 2018 р. Зниження врожаю позначиться на собівартості натуральних яблучних соків, що зросте на 5-7%, пише EastFruit.

Про це розповів директор департаменту садівництва та горіхоплідних культур ТОВ АПК «Маїс», котре виробляє соки прямого віджиму (ТМ «Найсік») Олександр Самойленко.

На думку спеціаліста, не вдасться уникнути подорожчання і в інших сегментах соків через зростання вартості сировини.

Нагадаємо, що ЄС очікує зібрати в 2019 р. 10,56 млн т яблук, що на 20% нижче, ніж в 2018 р. і на 8% нижче, ніж середній врожаю яблук за попередні три роки, в які входить і рекордно дефіцитний 2017 р., коли значна частина садівників Європи сильно постраждала від весняних заморозків. Такий прогноз оприлюднили фахівці Всесвітньої асоціації з яблук і груш (WAPA).

Однак експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА) прогнозують скорочення урожаю промислового яблука в Україні, але зросте врожай якісних яблук в наступному сезоні.

– Така ситуація зумовлена збільшенням урожайності в нових інтенсивних садах, які були закладені починаючи з 2013 по 2018 роки. Таких садів доволі багато, і вони лише починають виходити на повне плодоношення. За нашими оцінками, збільшення врожайності в таких садах практично повністю компенсує втрати, які були викликані несприятливими погодними умовами в західних регіонах країни і розкорчуванням садів після збиткового сезону, – говорить аналітик УПОА Семен Крамаренко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео