Орест Сарматський

На ринку яєць спостерігається безпідставний ріст цін (Агро-новини)

b14 (Copy)

Ринок курячих яєць є, мабуть, останнім в Україні, який поводить себе за неринковими правилами.

Про це на сторінці у соцмережі Facebook заявив директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Зокрема, ціна на цей продукт протягом всього року то підвищується до максимуму, то знову падає після зниження споживчого попиту та зменшення експорту.

Зі слів Дорошенка, аналіз даних останніх трьох років показує, що цього року цінова тенденція відрізняється від двох попередніх.

1401 (Copy)
1401 (Copy)

У січні 2016 року ціна, за даними державної статистики, на курячі яйця знизилася на 16%, із 24,3 грн за десяток до 20,4 грн. У січні минулого року ситуація повторилася. У грудні на хвилі попиту ціну піднімають догори, а потім вона падає. За січень 2017 року цей продукт показав падіння вартості на 11%, тобто з 21 грн за десяток до 18,6 грн. Цього року державний моніторинг фіксує зростання вартості на 2%, із 30,2 грн за десяток до 30,8 грн. Але з урахуванням зміни методики рахування, тобто переходу з підрахунків вартості яєць 1-2 категорії до середньої ціни одразу 1, 2 та вищої категорії, можна говорити про 18% зростання, із 26 грн за десяток до 30,8 грн", - йдеться у повідомленні.

Втрати урожаю через негоду можуть складати від 10 до 70%

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) організовує першу в Україні конференцію для удосконалення плану дій щодо зміни клімату. Про це повідомляє Агро Перспектива.

У ФАО прогнозують, що втрати урожаю через несприятливі погодні умови в Україні можуть складати від 10 до 70%, основна причина цих втрат — посухи.

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Як відомо, з 1950-х років відбувається підвищення температури приземного шару повітря і океану і нині цей показник складає 0,85°С, а в Україні — 1,1°С. Ймовірними наслідками такої тенденції для України можуть стати підвищення частоти сильних злив чи снігопадів, появи масштабних паводків і повеней, штормових вітрів, надзвичайної спеки, окрім того, за багатьма прогнозами, почнеться міграція «південних» шкідників і патогенних захворювань лісів та сільськогосподарських культур.

Прибутковість виробництва молока за місяць впала майже на 10%

Прибутки виробників молока в лютому 2018 року знову скорочуються і швидкість падіння зросла до 7,6%. Про це на своїй сторінці Facebook повідомив економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак, пише «Агро політ».

Нагадаємо, що за 2017 рік зросла якість молока, закупленого в промислових господарствах. За оцінками  експертів, 2018 рік буде менш прибутковим для виробників молока, ніж попередній.

З початку року падіння склало майже 11,7%. Основна причина падіння прибутковості виробництва молока не має майже нічого спільного з молочним ринком — це наслідок девальвації валюти та підвищення цін на концентровані корми, які ми, переважно, експортуємо», — написав він.

1403 (Copy)
1403 (Copy)

За його словами,  в лютому 2018 року прибутковість виробництва молока була вже на 5% нижчою, ніж у тому ж місяці 2017 року. В січні прибутковість була майже співставною.

Вибір читачів за тиждень

Відео