Віра Олександрович

На Тернопільщині підозрюють, що Володимир Труш намагався зірвати сесію (фото, відео)

Сесія2

Дві години збиралися, ще дві – з’ясовували стосунки із головою Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Володимиром Трушем. Розмовами на високих тонах усе в обранців жителів Тернопільщини і завершилося.  

Нагадаю, 6-те засідання 14-ї сесії Тернопільської обласної ради ще 17 серпня скликав голова облради Віктор Овчарук. Плани у політиків на сьогодні були грандіозними, але реалізувати це не вдалося. Врешті прозвучали навіть припущення, що це Володимир Труш спеціально намагався зірвати сесію.

Під час засідання депутати дійсно підняли низку важливих для життєдіяльності краю питань. Зокрема, політики відразу акцентували увагу громадськості на невиконанні ОДА рішень обласної ради щодо внесення змін до обласного бюджету-2020. Адже це вже призвело до недофінансування закладів охорони здоров'я, освіти, культури, соціальної сфери. Власне, Володимир Труш і його підлеглі заблокували це рішення вже вдруге, попри рішення суду.

Ми ухвалили рішення. Воно має виконуватися до рішення суду по суті, наголошує Віктор Овчарук. – Але натомість ми досі не отримали документів із ОДА.

Не упустили депутати і шансу розкритикувати недостатність заходів щодо боротьби із коронавірусом у нашому краї, в тому числі – нагадали про відсутність фінансування медичних потреб із державного бюджету.

Ми маємо складу економічну кризу в державі та краї, втрачаємо робочі місця, каже уповноважений представник фракції «Європейська Солідарність» Степан Барна. У цьому винні і центральні органи влади, і виконавча гілка на Тернопільщині. Я не бачу жодної стратегії як в економічній політиці, так і у боротьбі з коронавірусом.

Окрім того, Степан Барна нагадав, що підготував окреме звернення про необ’єктивність у ставленні до різних конфесій християнських церков у нашій області з боку керівництва ОДА. Причому найбільше, на його думку, винен у таких діях перший заступник голови ОДА Ігор Дем’янчук. Мовляв, парафіям Московського патріархату він проводити масову пішу ходу не забороняє, натомість йде на відвертий конфлікт із представниками УГКЦ.

Сесія_11
Сесія_11

Представниця фракції ВО «Батьківщина» Надія Заріцька наголосила на необхідності негайного виділення коштів для очолюваного нею закладу – Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина».

– Це жах твориться! Ми не маємо за що завершити ремонт! – ледве стримує вона емоції. – Йдеться про немовлят!

Ігор Баконь із фракції ВО «Свобода», у свою чергу, звинуватив голову ОДА Володимира Труша у подвійних стандартах щодо дотримання законодавства і Конституції України, особливо при виконанні протиепідемічних заходів. Врешті все завершилося словесною перепалкою і вигуками «вдягніть маску» тощо.

–Вперше у нашому краї за часи Незалежності обласна держадміністрація не виконує вже двічі поспіль рішення обласної ради про внесення змін до обласного бюджету, – каже перший заступник голови облради Василь Деревляний (ВО «Батьківщина»). – Не нагнітайте ситуацію! Адже через вас не йде фінансування на найнеобхідніші потреби краю! У деяких закладах ситуація – критична.

Сесія_22
Сесія_22

Були й інші виступаючі. Зокрема, свободівець Василь Чашка закликав колег хвилиною мовчання вшанувати пам’ять жертв Іловайської трагедії та звернутися до відповідних органів із вимогою про негайне розслідування цієї трагедії. Після цього Петро Васько (фракція «Громадянська позиція») закликав усіх не забувати і про ситуацію, що сталася у 2014-му в Луганському аеропорту. Адже там також загинуло чимало українців.

До справ в області повернув колег Юрій Дзюбан із фракції «Радикальної партії». Він нагадав усім про ситуацію із Буданівським обласним закладом із надання психіатричної допомоги, де вже 4 місяці персонал не отримує зарплату.

– Ми ухвалювали рішення про бюджет – двічі. Було 33 «за», - уточнює Василь Деревляний. – Обласна рада все зробила, щоб люди отримали кошти, але ОДА блокує їхнє надходження. Це вони зволікають…

Сесія_33
Сесія_33

Після цього до трибуни пішов уповноважений представник фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» Богдан Яциковський. Він підкреслив, що керівництво ОДА все робить, щоб не дати провести сесію обласної ради, саботує виконання рішень. Мовляв, рішення про недовіру минулого разу ухвалити не вдалося, але до цього питання варто повернутися.

– Якщо суспільство минулого року від президента Зеленського очікувало позитивних змін, то цих змін сьогодні ніхто не бачить, – зауважує Олег Сиротюк. – Ба більше, місцева влада псує імідж центральної остаточно. Я нагадаю, у нашій області за кошти із державного бюджету не купили жодного апарату ШВЛ. Забезпечення всіх потреб медиків «скинули» на меценатів і на органи місцевого самоврядування.

Однак найрезонанснішу заяву врешті зробив сам голова облради.

– Я розумію, що Тернопільську область розцінюють зараз як опозиційну, – каже Віктор Овчарук у бік голови ОДА. – Тому і вирішили ставити експерименти. Тож я розумію, чому тут сьогодні немає депутатів, які ще вчора казали, що будуть на засіданні. Наголошую: це може закінчитися погано!

Фото і відео з трансляції на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео