Віра Олександрович

На Тернопільщині врахують досвід розбудови територіальної оборони в країнах НАТО (фото) 

Нарада

Незабаром будь-який громадянин, який бажає долучитися до захисту країни, розумітиме, що і як йому слід у цьому напрямку робити. Усе це має внормувати новий Закон «Про основи національного спротиву».

Брифінг щодо ухвалення відповідного законопроєкту в Тернопільській обласній держадміністрації відбувся сьогодні, 25 червня.

– Законопроєкт №5557 – це інструмент, що поєднує в собі і територіальну оборону, і Рух опору, і підготовку всього населення, – каже перший заступник голови обласної держадміністрації Ігор Дем`янчук. – Адже цей проєкт врегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації Руху опору і відповідної підготовки громадян України до національного спротиву, що є невід’ємною складової всеохоплюючої оборони держави на всій території України. 

У законопроєкті, за словами чиновника, дуже багато всього внормують, зокрема, у положеннях про Рух опору, територіальну оборону тощо. І тоді будь-який громадянин, умотивований долучитися до захисту країни і охочий взяти безпосередню участь у відсічі, розумітиме, що йому треба робити в тій ситуації і як.

– У державі змінюється підхід до захисту України шляхом переходу до всеохоплюючої оборони, – зазначає Ігор Дем`янчук. – Це закріпили у схваленій наприкінці березня 2021 року Стратегії воєнної безпеки. Проєкт Закону «Про основи національного спротиву» якраз і відповідає цій концепції оборони, оскільки охоплює всю територію і передбачає залучення до процесу всього населення України.

Хоча територіальну оборону організовували і раніше, ще до початку агресії РФ, вона потребувала суттєвих змін з урахуванням безпекової ситуації, продиктованої умовами війни, розв’язаної Росією. Окрім того, варто було врахувати досвід розбудови територіальної оборони в країнах-членах НАТО, перш за все, в Польщі і країнах Балтії.

– Разом із тим, територіальна оборона не була врегульована належним чином у законодавчому полі, – уточнює Ігор Дем`янчук. – Її завдання і головні учасники були визначені ст. 18 Закону «Про оборону України».

На основі цього розробили Положення про територіальну оборону України, затверджене Указом Президента від 02.09.2013 р. №471. Це обмежено врегулювало окремі питання територіальної оборони.

– Проте навіть існуюча сьогодні структура територіальної оборони не повною мірою відповідає сучасним викликам і загрозам та способам і методам захисту країни, – наголошує він. – Серед неврегульованих питань також були: розподіл повноважень між державними органами, порядок фінансування і матеріального забезпечення територіальної оборони і соціальний захист учасників територіальної оборони.

Щодо поняття Руху опору як складової підготовки держави до оборони, то це є у Законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо Сил спеціальних операцій Збройних Сил України», схваленому у 2016 році.

– Водночас у законодавстві України поняття Руху опору, його завдання, порядок організації і ведення, повноваження державних органів та органів місцевого самоврядування із питань Руху опору – взагалі не визначені, – наголошує чиновник. – І найголовніше: не були врегульовані питання соціального захисту учасників Руху опору.

Він підкреслив, що організація та ведення територіальної оборони і Руху опору потребує широкого залучення громадян України до захисту своєї держави. Тому й ввели таке зовсім нове поняття у законопроєкті «Про основи національного спротиву».

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео