Віра Олександрович

ГЕС на Дністрі: на Тернопільщині вимагають, щоб Київ чесно зізнався у своїх планах знищення річки (фото, відео)

Стан реалізації Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року схвилював Тернопільську обласну раду. Адже йдеться фактично про долю річки Дністер.

Саме тому депутати на сесії 6 листопада звернулися із листом-запитом до Президента України Петра Порошенка, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і ПрАТ «Укргідроенерго».

Протест
Протест

Нагадаємо, тема заборони зведення міні-ГЕС на Дністрі на Тернопіллі є «гарячою» упродовж кількох років. З цього приводу вже відбувалися і протести, і зібрання громад, і обговорення із фахівцями («Терен» писав про це ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Навіть обласна рада вже двічі голосувала за заборону будівництва ГЕС і відправила ці рішення до столиці. Втім, у Києві, зокрема, у ПрАТ «Укргідроенерго», від своїх планів, схоже, не відмовилися.

Саме тому депутат Роман Нитка запропонував своїм колегам прийняти ще одне звернення. Зробив він це, коли формували порядок денний. І цю пропозицію погодилися розглянути 47 депутатів.

Цитуємо цей документ: «Зважаючи на чисельні звернення громадських об’єднань Тернопільщини, повідомлень у ЗМІ щодо ініціативи повернення до питань спорудження каскаду гідроелектростанцій із шести ГЕС на річці Дністер у верхній і середній течії на території Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей, ми, депутати Тернопільської обласної ради, ще раз висловлюємо свою позицію, викладену у рішенні від 3 березня 2016 р. за №93 «Про заборону будівництва каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі на території Тернопільської області» і наполягаємо відмовитися від будь-яких намірів проектування і будівництва каскаду гідроелектростанцій із водосховищами на верхньому Дністрі.

Нитка
Нитка

Враховуючи наведене, просимо Вас не ігнорувати інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області щодо заборони будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі на території Тернопільської області, а також надати ґрунтовну інформацію щодо стану реалізації означеного проекту ПрАТ «Укргідроенерго» на території Тернопільщини. Зокрема, просимо повідомити:

*на якій стадії перебуває реалізація проекту будівництва каскаду гідроелектростанцій на Дністрі?;

*які саме роботи виконані та які роботи виконуються станом на сьогодні?;

*які роботи передбачають виконати ще у 2018 році, а які роботи запланували на 2019-й?;

*до кого спрямували пропозиції щодо участі у реалізації проекту будівництва каскаду ГЕС на Дністрі (участі у передпроектних вишукуваннях) і які відповіді отримали (надати копії таких відповідей)?;

*ким і яка кількість коштів виділена на реалізацію проекту будівництва каскаду ГЕС на Дністрі у 2017-2018 роках і яку кількість коштів запланували - на 2019-й?.

Окрім того, як альтернативу зазначеному проекту будівництва ГЕС, пропонуємо розглянути можливість розвитку сонячної і вітрової енергетики на території Тернопільщини».

До речі, про те, що відбувалося того дня у залі на Грушевського, 8, читайте також ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео