Віра Олександрович

На Тернопільщині зафіксували фальстарт, але без порушень закону (фото, відео)

Кілька кандидатів у Президенти України стартували на Тернопільщині дочасно і дуже активно. Втім, поки що прямих порушень закону у їхніх діях експерти не помітили. Мовляв, можна говорити лише про недотримання рівності доступу до виборця.

Про це йшлося сьогодні, 27 грудня, під час прес-конференції на тему «Вибори Президента України-2019. Дочасний старт виборчої кампанії на Тернопільщині».

 

Реклама
Реклама

Нагадаємо, передвиборча кампанія з нагоди чергових виборів Президента України офіційно розпочнеться 31 грудня (самі ж вибори мають припасти на 31 березня – прим.). Проте спостерігачі громадянської мережі ОПОРА фіксують передвиборчу політичну активність потенційних кандидатів ще із початку осені. Про це розповіла координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка.

- Був на Тернопіллі навіть лідер «Опозиційного блоку» Юрій Бойко, - каже вона. – Щоправда, візит був короткотерміновий. Потенційний кандидат 3 грудня приїздив у Почаїв і спілкувався із митрополитом Володимиром. Цю інформацію ми отримали із національних ЗМІ і партійних джерел.

Особливу активність наразі проявляли кілька потенційних кандидатів на пост Президента України. Причому найбільша кількість публікацій, а також зовнішньої реклами виявилася… у чинного Глави держави. На другому місці, причому зі значним відставанням, опинилася Юлія Тимошенко. Решта - «світилася» ще менше, хоча дехто із кандидатів уже встиг на Тернопіллі побувати кілька разів.

- Фактично кожен із кандидатів мав зустрічі із виборцями, а також із представниками партійних осередків, - додає Ольга Галушка. – Для більшості із них влаштовували прямі ефіри на радіо і телебаченні.

Майже всі відвідини й зустрічі потенційних кандидатів із виборцями та партійцями широко висвітлювали у місцевих і національних ЗМІ. Причому часто це мало вигляд відвертої «джинси», стверджує Ольга Галушка. Такі публікації надходити, зокрема, від Олега Ляшка, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка. Втім, фіксували на Тернопіллі у друкованих ЗМІ й кілька випадків так званого «чорного піару», причому – без авторства. Спрямовували «чорнуху» наразі проти Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка.

Чорний піар
Чорний піар

Що цікаво, у Центрвиборчкомі (ЦВК) ще 15 листопада усіх кандидатів на крісло Президента попросили утриматися від дочасної агітації. Втім, до цього фактично ніхто не дослухався. Наприклад, під час гостин кандидатів у Тернополі їхні однопартійці навіть виставляли намети із логотипами на вулицях. Так було, скажімо, з нагоди візиту Дмитра Добродомова й Арсенія Яценюка.

До речі, спостереження від ОПОРИ за виборами Президента України будуть здійснювати 5 постійних спостерігачів – по одному на кожному окрузі Тернопільщини. Ці експерти фіксуватимуть усі порушення Закону «Про президентські вибори» і повідомлятимуть про це у відповідні органи, у тому числі – у поліцію.

Власне, напередодні виборів і у день голосування до них приєднаються короткострокові спостерігачі. Вони працюватимуть на окремих дільницях. Їм усім можна буде повідомляти про помічені порушення.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео