Віра Олександрович

На Тернопільщині заступилися за політичних в’язнів і патріота з Криму (фото)

Сесія1

Обранці жителів Тернопільщини закликали звільнити політичних в’язнів Ігоря Гуменюка, Андрія Антоненка та Сергія Стерненка і домогтися визволення патріота з Криму - Олега Приходька.

Нагадаємо, перше засідання 2-ї сесії Тернопільської обласної ради відбулося вчора, 17 березня. У порядку денному було 66 питань. Перед розглядом пунктів, що стосувалися господарки краю, депутати вирішили розглянути звернення. Загалом депутати працювали понад 3 години.

Головко
Головко

Насамперед обласні депутати закликали звільнити політичних в’язнів Ігоря Гуменюка, Андрія Антоненка, Сергія Стерненка та інших українських націоналістів. Зробили це за ініціативи депутатської фракції партії «Свобода». Втім, підтримали звернення до Президента, Верховної Ради, Вищої ради правосуддя і Офісу Генерального представники різних політичних сил. «За» відповідне рішення проголосував 41 депутат. Мовляв, такий крок стане «показником високої політичної волі та незламності Українського духу та відстоювання позиції виборців, які привели народних обранців до влади».

На сесії прозвучав також заклик домогтися визволення Олега Приходька. Цей документ також скерували до керівництва держави, адже його підтримали аж 52 депутати. Позицію фракції «Слуги народу» пояснив Денис Милий.

- Ми будемо підтримувати це звернення, - каже він. – Адже Президент Володимир Зеленський вже доклав чимало зусиль до звільнення українських патріотів. Він і надалі буде опікуватися такими справами.

У документі, зокрема, йшлося, що Олег Приходько народився 22 листопада 1958 року в Кримській області. Художник, коваль-скульптор по металу. Споконвічний кримчанин, його дід був розкуркулений і репресований у Криму «совєцькою» владою. До окупації Кримського півострова Російською Федерацією у 2014 році Олег Приходько очолював Сакський міський осередок Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Чоловік - учасник багатьох мистецьких акцій, зокрема з декомунізації.

Сесія2
Сесія2

Цитуємо увалений документ: «…В ув'язненні в Олега Приходька погіршився стан здоров'я, він майже втратив слух і зір, загострилися хронічні та вікові захворювання. На кожному судовому засіданні та під час «останнього слова» в Ростовському суді громадянин України Олег Приходько відверто заявляв про свою громадянську позицію: називав Крим територією України, окупованою Російською Федерацією. Себе Олег Приходько публічно називає патріотом України та Українським націоналістом, якого окупаційна влада, зрадники України та особисто Владімір Путін взяли у заручники і піддають тортурам за політичні переконання та вірність Україні».

Фото з трансляції сесії на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео