Віра Олександрович

На Тернопільщині звикли оригінально вирішувати будь-які проблеми (фото)

Бучач попросили внести до категорії міст обласного значення, а на ліквідацію стихійного звалища «Укрветсанзаводу» виділили 2 млн грн. Усе це ініціювали обласні депутати, аби вирішити хоч частину нагальних проблем краю.

Нагадаємо, перше засідання 10 сесії Тернопільської обласної ради провели 9 серпня. Тоді ухвалили близько 80 питань (про найцікавіше читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Кременець, Чортків і Бережани, а тепер - Бучач

Аби ще одне місто на Тернопільщині мало прямі фінансово-бюджетні відносини з Києвом, обласна рада вирішила змінити адміністративний статус Бучача. Депутати звернулася до Верховної Ради з проханням врахувати прагнення районного центру.

Президія2
Президія2

Передували цьому чимало кроків на місцевому рівні: клопотання Бучацької міської ради від 5.07.2018 р. за №316, рішення Бучацької міської ради від 5.04.2018 р. за №1252 «Про надання м. Бучач статусу міста обласного значення», клопотання Бучацької районної ради від 25.05.2018 р. за №01-137/02-7, а також рішення Бучацької районної ради від 18.052018 р. за №567 «Про підтримання рішення сесії Бучацької міської ради щодо надання м. Бучач статусу міста обласного значення, враховуючи рекомендації постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, будівництва, дорожнього та житлово-комунального господарства, відповідно до п. 5, 25 Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12.03.1981 р. за №1654-Х. Відтак обласна рада вирішила просити парламент розглянути ці матеріали і прийняти Постанову щодо віднесення Бучача до категорії міст обласного значення. Це рішення підтримала більшість депутатів.

Нагадаємо, на Тернопіллі тривалий час було лише одне місто обласного значення – Тернопіль. Торік такий статус отримали Кременець, Чортків і Бережани. Завдяки зміні напрямку фінансових потоків, що йдуть із центру, ці міста тепер можуть вирішити більше своїх проблем. Тож і Бучачу таке не завадить.

Захистили мисливців, які хочуть полювати у гідрологічних заказниках

Депутати також звернулися до Верховної Ради, Міністерства екології та природних ресурсів щодо врегулювання питання з обмеження полювання на гідрологічних заказниках.

Засідання
Засідання

Цитуємо документ: «Враховуючи колективне звернення членів Тернопільської обласної і районних організації Українського товариства мисливців і рибалок стосовно необґрунтованості внесення змін до положень про гідрологічні заказники щодо заборони полювання, ми, депутати Тернопільської обласної ради, вважаємо, що така заборона полювання не призведе до поліпшення стану збереження водно-болотних масивів, а лише спричинить соціальну напругу… Зокрема, у Тернопільській області Горішньоівачівське водосховище, що входить до складу гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський», десятки років служить основним місцем полювання на пернату дичину для мисливців Тернополя та області, у першу чергу, для пенсіонерів і пільгових категорій населення.

На підставі наведеного… просимо врегулювання питання з припинення дій щодо обмеження полювання на гідрологічних заказниках».  І це, і наступне звернення – про підтримку позиції депутатів Миколаївської облради щодо підтримки проекту Закону «Про внесення змін до Закону «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» отримали достатню кількість голосів «за».

Тернопільської райради і Острівської сільради – по 500 тисяч

Депутати обласної ради виділили давно очікувані 2 млн грн на ліквідацію стихійного звалища, що утворилося на території ТФ ДП «Укрветсанзавод». Політики підтримали подання Тернопільської обласної держадміністрації про фінансування Програми утилізації відходів тваринного походження на території ТФ ДП «Укрветсанзавод» на 2018 р.

Барна
Барна

- Це дасть можливість перейти до практичного вирішення багаторічної проблеми, дозволить утилізувати накопичені на тій території відходи і запобігти екологічному лиху, - каже начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Василь Хомінець (про проблеми заводу «Терен» писав ТУТ і ТУТ прим.). - Адже ми повинні забезпечити мешканцям прилеглої території чисте повітря і належний санітарно-гігієнічний стан.

Втім, це – лише «кома», а не «крапка» у вирішенні задавненої проблеми. Адже ще потрібна підтримка депутатів Тернопільської райради і Острівської сільради. Вони своїми рішеннями, згідно з умовами співфінансування робіт, повинні підтримати депутатів обласної ради і виділити по 500 тис. грн.

Ветсанзавод
Ветсанзавод

Окрім того на сесії депутати скасували статус ландшафтного заказника місцевого значення «Галущинецький», площею 51 га, і ботанічного заказника місцевого значення «Жеребківський», площею 9,6 га, у зв'язку з віднесенням їхніх територій до складу ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Товтровий степ», площею 123,2 га.

Фото автора, а також з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео