Орест Сарматський

Науковці винайшли робота, який збирає врожаї фруктів (Агроновини)

0601 (Copy)

В Японії винайшли робота, який може збирати врожаї яблук та груш. Про це повідомляє NHK, пише agronews.ua. 

Винахід має штучний інтелект й працює він не гірше за людину. Він сам визначає, чи дозрів фрукт для збору й зриває його.

Пересувається робот на маленькій машинці. Маніпулятор оснащений трьома “пальцями”, якими він захоплює і зриває плоди. На збір одного фрукта машина витрачає близько 11 секунд.

У Національній організації сільськогосподарських і продовольчих досліджень запропонували використовувати механізми замість людей, щоб знизити навантаження на фермерів. 

На думку творців робота, такі технології повинні залучити молодь для сільгоспробіт, для яких не вистачає робочих рук.

Клімат України стане ще більш непередбачуваним — синоптики

У 2021 р. температура повітря зростатиме, клімат стане посушливішим та непередбачуваним.  

Проте ситуацію можуть врятувати потужні циклони, підсилені явищем Ла-Нінья. Такий невтішний прогноз представила Віра Балабух, представник гідрометеорологічного інституту. 

Про це інформує Куркуль.

- Схоже, що доведеться відвикати від традиційних морозних та сніжних зим, і звикати до європейських похмурих та дощових буднів. А також до того, що літо у нас стане довше, але і воно буде не таким, як завжди. Численні прогнози кліматологів про те, що клімат в нашій країні помітно змінюється, стають реальністю, — зазначила вона.

За словами фахівця, у 2021 р., як і в попередні кілька років, будуть зафіксовані температурні рекорди та незвичайні погодні аномалії.

- 2020 рік був в Україні найтеплішим за всю історію спостережень, середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,5 градуса, в деяких регіонах — майже на 3. Це призвело до того, що минулого року вперше на всій території країни не було метеорологічної зими.

0602 (Copy)
0602 (Copy)

За її словами, справжнє тепло наблизиться до українців лише в останні дні квітня 2021 р. Перша половина травня буде теплою і з дощами, а в другій половині варто очікувати прохолоду і сильні вітри.

Літній період почнеться з дощів і спеки. В середині червня 2021 р. варто очікувати теплу, комфортну погоду без опадів. Липень буде спекотним, але з частими дощами, грозами, які можуть пом’якшити сильну спеку. Пік спеки доводиться на середину липня. У другій половині серпня будуть дощі, а в кінці місяця варто очікувати сильні холоди.

- На початку вересня українці побачать ще 10 днів літа. З другої декади будуть дощі, також почнеться похолодання. На початку третьої декади буде 2-3 дні бабиного літа. Жовтень буде радувати українців теплою погодою, однак вже на початку листопада вона розвіється і прийдуть холоди, сильно розслаблятися точно не варто, — анонсувала фахівець.

У грудні 2021 р. буде холодно, українці нарешті зможуть зустріти Новий рік зі снігом, як це було кілька років тому.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео