Орест Сарматський

Названо 3 наслідки для агробізнесу від підписаного Порошенком закону (Агро-новини)

2301 (Copy)

Завдяки прийнятому законопроекту №6049-д підприємець зможе використовувати ділянки всередині поля, надавши «незговірливим» власникам ділянок у користування орендовані ним ділянки на межі поля, де вони не заважатимуть нормальному використанню всього масиву. 

Про це у екслюзивному матеріалі AgroPolit.com повідомив доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко підписав Закон України №6049-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Також за новим законом, землі колективної власності тих сільськогосподарських підприємств, які вже ліквідовані, у більшості випадків перейдуть у комунальну власність відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст.

– Якщо вдасться зібрати загальні збори членів колективних сільськогосподарських підприємств, паювання земель у яких завершилося, до 2020 року ще буде можливість перерозподілити землі між собою (допаювати) залишок сільськогосподарських угідь та передати землі несільськогосподарського призначення комунальній власності, – зазначає Мартин.

Після 2020 року органи місцевого самоврядування зможуть звертатися до суду із заявою про передання до комунальної власності земельних ділянок колективної власності в порядку визнання майна як такого, що не має господаря.

– Головним тимчасовим розпорядником невитребуваних та нерозподілених земель тепер також стануть органи місцевого самоврядування, а не районні державні адміністрації, як це було раніше, – додає Мартин.

Закон дозволить підриємцям офіційно брати в оренду польові дороги та полезахисні лісосмуги. Орендарі земельних ділянок, котрі розташовані у масиві, зможуть  надавати їх у суборенду орендарю іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди. Орендарі істотної частини земель масиву (75% від загальної площі) отримають переважне право на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їхнім власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві.

Україна посідає п'яте місце у світі за обсягом виробництва меду

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Україна на сьогодні посідає перше місце в Європі та п'яте у світі за обсягом виробництва меду. Про це повідомляє у Facebook Офіс віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе.

– Наша країна виробляє понад 100 тис. т на рік, тобто 6% світового меду, – йдеться у повідомленні.

В Україні на сьогодні налічується близько 400 тис. бджолярів, на яких припадає 4 млн вуликів.

Основними виробниками меду є вісім областей: Вінницька, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Полтавська і Кіровоградська. Ці регіони забезпечують виробництво 70% українського меду.

Український мед постачається в 35 країн світу. Найбільше Україна експортує його в США, Німеччину, Польщу і Францію. Лише в країни ЄС торік було поставлено понад 50 тис. т (із них понад 5 тис. т за безмитною квотою).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео