Орест Сарматський

Названо найдефіцитнішу професію в агросекторі (Агроновини)

трактор

Рейтинг найдефіцитніших професій галузі очолюють трактористи та водії вантажівок. Про це повідомляє Traktorist.ua з посиланням на Unian.ua.

- Найбільш дефіцитні у нас трактористи. Середній вік тракториста — понад 50 років. Молодих трактористів приходить дуже мало. Наступна когорта — це водії вантажних автомобілів. Їх середній вік також досить високий — 40+. Ми розуміємо, що ці посади могла б займати та велика кількість переважно чоловічого населення, яка зараз без роботи стоїть у центрах зайнятості, — зазначила Наталія Романенко.

Також вона наголосила, що є нестача працівників напрямку тваринництва. Якщо раніше оператором машинного доїння міг працювати будь-хто, зараз технології стали досконалими і вже треба знати основи зоотехніки і ветеринарії.

Окрім того, в агросекторі не вистачає лікарів ветеринарної медицини і зоотехніків, а також спостерігається дефіцит компетентних управлінців.

- Більшість керівників в аграрній галузі — це люди віком 40+ і, зазвичай, працівники, які починали свій професійний шлях з найнижчих ланок. Вони гарно виконували роботу на місцях, тому отримували підвищення, але саме навичок управління їм часто не вистачає, — пояснила Наталія Романенко.

Хіміки розповіли, чи є насправді дефіцит добрив в Україні

Розмови про те, що аграрії залишаться без добрив — безпідставні. Про це під час прес-конференції 18 липня 2019 року в Києві заявив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, з 1 липня набула чинності постанова Кабміну, яка забороняє ввезення в Україну міндобрив з Росії. Уряд вжив таких заходів, як санкції проти агресора. На думку експертів, уряд має терміново зробити певні кроки, аби уникнути дефіциту добрив та зростання цін вже в 2020 році. Раніше голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник назвав дві умови, які врятують Україну від дефіциту добрив.

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Голубов зазначив, що відколи почалося скорочення кількості добрив з Росії, активно почали відкриватися ринки інших країн.

Він підкреслив, що український ринок дуже привабливий для іноземних імпортерів.

Також він зазначив, що хімічні заводи вже отримали заявки на виробництво вітчизняних добрив від Мінагрополітики та Міністерства економіки і повністю її задовільнили.

До кінця року планами заводу буде поставлено близько 2 млн т азотних добрив і близько 330 — 350 тис. т складних фосфорних добрив. Цього вистачить для посівної компанії, навіть ще й залишиться, — підсумував Голубов.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео