Орест Сарматський

Названо найкращі регіони України для вирощування амаранту (Агроновини)

2101 (Copy)

Амарант дуже любить сонце, тому, звичайно, кращими для нього є південні області. Проте ґрунти цих регіонів дещо бідні, тому, ідеальними для вирощування амаранту вважаються Дніпропетровська, Кіровоградська, Черкаська та Вінницька області.

Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда, пише agronews.ua.

При виборі регіону для вирощування амаранту фахівець також радить звернути увагу на вибір сорту культури. Вітчизняна селекція представлена такими сортами, як Харківський-1, Студентський, Ультра, Лєра та інші. Новачкам Олександр Дуда рекомендує починати з сорту Лєра.

– Наразі в Україні також представлено не більше 5% іноземних сортів амаранту. Є непогані сорти російської селекції, а також високоврожайні гібриди американської селекції, але в Україні присутні 19 вітчизняних гібридів, які мають попит у аграріїв, – відзначив голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

Зі слів Олександра Дуди, наразі амарантом засіяно близько тисячі гектарів, проте посівна кампанія триває, тож загальна площа сівби очікується на рівні 2 тис. га.

– Це дещо менше за минулорічний результат – 3800 га, – проте це не крок назад у розвитку амарантової галузі України. Хоч площі цьогоріч менше, валовий збір очікується вищим. Середня врожайність амаранту становить близько 2 т/га, однак цей показник не є найвищою врожайністю цієї культури. Потенціал сортів розрахований на 4 тонн насіння з гектара. При цьому, ціна тонни амаранту коливається в межах 20-25 тис. грн, – підсумував експерт.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

В України набуває популярності новий овоч – броколіні

Зверху броколі, знизу спаржа: продуктовий ринок України завойовує новий овоч – броколіні. Це результат схрещення двох капуст. У броколіні їстівне все: і стебло, і листя.

Про це повідомляє tsn.ua, пише agronews.ua. 

Агроном Олександр Проценко показує своє експериментальне поле на 8 сотках. Насіння броколіні дороге, а овоч українцям ще маловідомий, тому і вирощують небагато.

– Культура досить невибаглива, як звичайні броколі, капуста. Потрібен полив, добрива. Збираємо, коли суцвіття 15 см. В їжу ідуть листочки суцвіття, і ніжка, все йде у їжу, – пояснює Олександр.

Збирати броколіні починають на п’ятдесятий день висадки розсади. Сезон триває півтора місяця, а поруч зі зрізаними пагонами виростають нові.

За шість годин у полі одна людина може зібрати до 12 кілограмів броколіні. Потім овоч сортують. Усе вручну, звідси і ціна – в середньому, 400 гривень за кілограм.

Шеф-кухар Ярослав Артюх до броколіні поки лише приглядається, у меню ресторану, де він працює, нового овочу ще немає. Спершу шеф вимиває броколіні і наголошує: «Зрізати нічого непотрібно». Далі хвилинку бланшує та викладає на лід, щоб зупинити процес приготування.

На кілька хвилин Ярослав відправляє броколіні у гарячу духовку і страва готова. Тепер шеф готує соус зі сметани, кефіру, часнику та зелені, а тоді дегустує та ділиться враженнями від смаку: «Броколіні досить хрумка, смак, як обіцяли фермери, спаржи з присмаком броколі. Досить цікавий продукт і варто скуштувати».

Їсти новий овоч можна і сирим, просто додавши лимонного соку. Смак та вітаміни – дві складові, за які дієтологи полюбили броколіні. У цій капусті — наші розум та пам’ять, кажуть дієтологи. І протипоказань, якщо з капустою не переборщити, фактично немає.

Фермери сподіваються, що броколіні стане таким популярним овочем, як і аспарагус. Спаржа, до речі, наш ринок завойовувала років із десять.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео