Дарія Шевченко

Новий фінансовий закон: чи зможуть тернополяни поповнювати банківську картку на більш, ніж 5 тисяч гривень

banks_ukr-750x442

З 28 квітня набув чинності новий закон про фінансовий моніторинг. За собою він приніс чимало запитань серед тернополян. Зокрема, і про неможливість поповнення картки на суму більше 5-ти тисяч гривень без ідентифікації особи. Що мається на увазі?

Відтепер анонімно не можна буде перераховувати кошти на суму понад 5 тисяч гривень без відкриття рахунку, поповнювати рахунки інших людей, поповнювати картки в платіжних терміналах на цю суму і платити за отримані товари або послуги, наприклад, при доставці з післяплатою. Ідентифікувати особу можна буде за допомогою картки з введенням пін-коду, смс-повідомлення чи документу, що посвідчує особу.

- Клієнт не повинен підтверджувати походження коштів, якщо пересилає понад 5 тисяч гривень готівкою через відділення банку. Для цього потрібен лише паспорт. Закон нічого не змінює в принципах запитування документів про походження коштів. Це стосується не тільки грошових переказів, а і поповнення власних рахунків або оплати товарів і послуг, – заявив директор департаменту платіжних систем НБУ Олексій Шабан.

У випадку, якщо клієнт банку схоче перерахувати двічі по 5 тисяч – картку не заблокують, оскільки це низькоризикова операція і підтвердження на ідентифікацію не потребує.

Велику увагу банківські працівники звертатимуть на такі операції: зняття готівки, перерахування коштів за кордон, операції політиків та інших публічних осіб, переказ коштів до країн, які не імплементували фінмоніторингове законодавство взагалі. На думку представників НБУ, новий закон зменшить ризики шахрайства з рахунками.

Перелік установ, які проводитимуть ідентифікацію клієнта, значно розшириться. До суб’єктів фінансового моніторингу долучаться поштові оператори, емітенти електронних грошей, ріелтори, юристи, представники грального бізнесу, букмекерських контор і ті, хто надає податкові консультаційні послуги.

До кінця 2020 року інструментами ідентифікації стануть технічні засоби, що допоможуть клієнтові ідентифікуватися за допомогою банківської картки, смс-повідомлення, паспорту тощо. Про це подбають компанії-власники терміналів за власний кошт. Проте, скоріш за все це призведе до збільшення комісій користувачів терміналів.

Закон ще має багато різних нюансів, до яких українцям, зокрема тернополянам, доведеться звикнути.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео