Орест Сарматський

На Тернопільщині назвали місце, де з вулика збирають по 15 кг меду

1801 (Copy)

У Колиндянському лісництві налагодили виробництво меду.

Про це повідомляє пресслужба обласного управління лісового та мисливського господарства.

- Тут здавна є пасіка. Ігор Юрків на пасіці працює з 2000 року. Каже, що не завжди у бджільництві справи солодкі. Адже щоб отримати бурштиновий солодкий мед, треба докласти багато праці, часу на умінь. Зараз на підприємстві є 35 робочих бджолосімей, виду «карпатська». Вік робочої бджоли недовгий – усього 28 днів. Протягом сезону з вулика можна зібрати 15кг меду. Торік з пасіки отримали пів тонни солодкого продукту, - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що лісовий мед вважається найкориснішим, адже він народжується у екологічно чистому середовищі.

Мед, зібраний з лісової пасіки, коли квітує різнотрав’я, має лікувальні властивості – зміцнює імунітет, покращує травлення та корисний для серцево-судинної системи.

- На початку осені закінчується медоносний сезон, зараз скорочуємо гнізда, зменшуємо кількість рамок, щоб комахи могли обігрітися, коли похолодає, обробляємо від кліща, готуємо заготівлю на зиму, аби бджоли мали корм, – пояснює пан Ігор.

Він каже, що не потрібно залишати на зиму у вулику багато соняшникового меду, який важкий для травної системи комах. Краще змішувати кілька сортів.

До речі, аби перезимувати, одній бджолиній сім’ї потрібно 10-12 л солодкого сиропу.

Ще одна проблема, з якою стикаються пасічники – бджоли гинуть від отрутохімікатів, що використовуються у фермерських господарствах.

Минулого року в Україні внаслідок обробки соняшника від шкідника 40% бджолосімей загинуло.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео