Орест Сарматський

ОСББ: у Польщі одне, у Тернополі – інше, але створювати треба

o01

Українці та поляки зійшлися на тому, що досвід організації ОСББ свідчить про хороші перспективи такого обєднання  жителів у двох країнах.

 Як вже повідомляв «ТЕРЕН», у Тернопільському національному  технічному університеті імені Івана Пулюя відбулася Міжнародна науково-практична конференція «ОСББ: досвід, виклики, перспективи». Її організатори - Міністерство освіти і науки України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Тернопільська ОДА, облрада, міська рада, ТНТУ, а також представники польської сторони. На конференцію були запрошені керівники ОСББ, прийшли й тернополяни, яких цікавила тема організації об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Відкриваючи конференцію, ректор ТНТУ, професор Петро Ясній наголосив на тому, що з огляду на важливість тематики зустрічі і перспективу подальшого розвитку системи ОСББ в Україні та в Тернополі, університет готовий стати інтелектуальним, науково-практичним майданчиком для дискусій, обговорень, що стосуються досвіду організації роботи об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

o05
o05

Перший заступник голови ОДА Іван Крисак, звертаючись до присутніх, сказав, що нині в області діє близько 1000 ОСББ. Понад 6,5 жителів краю та 14 ОСББ скористалися минулого року державною програмою «теплі кредити». Завдяки цьому для реалізації заходів з енергозбереження в область вдалося залучити 118 млн грн.

- Хочемо поділитися досвідом із утворення ОСББ у нашому місті,  а також почути, як вирішується така проблема в інших областях, сусідній Польщі. Нині у Тернополі -– понад 500 ОСББ. За кількістю будинків, це – найвищий показник в Україні. Власники житла переконалися, що користь такого об’єднання полягає у тому, що в управлінні життєдіяльності будинку безпосередню участь беруть самі мешканці, а не хтось інший. Цього року на функціонування і підтримку ОСББ в Тернополі з бюджету виділили 1 млн грн. У місті діє програма підтримки та стимулювання створення ефективних ОСББ. Згідно з нею, об’єднання можуть отримати кошти на ремонтні роботи на умовах спів фінансування, - проінформував  начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Олег Соколовський.

o06
o06

Гість конференції, консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур підкреслив, що Польща вже має певний позитивний досвід у діяльної подібних об’єднань громадян.

- У нас реформа ЖКГ почалась у 90-х роках з ухвалення закону «Про власність на житло», який ввів поняття кондомініуму. Це – аналог українського ОСББ. І за 25 років у Польщі вдалося досягти значного рівня самоорганізації населення та в рази покращити стан житлового фонду. Більше того, деякі успішні кондомініуми навіть почали будувати за накопичені кошти нове житло. Управління оселями перейшло на ринкові засади, - підкреслив консул.

Учасники конференції в Тернополі обговорити особливості створення Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в умовах адміністративно-територіальної реформи України, дізналися про міжнародний досвід проведення реформ у системі ЖКГ та професійного управління житловими будинками на прикладі Республіки Польща.

o07
o07

Також йшлося про правове забезпечення та налагодження системи взаємовідносин державної влади, органів місцевого самоврядування і ОСББ, енергоменеджмент житлових будинків.

Учасники конференції зійшлися на тому, що як у Польщі, так і в Україні в об’єднаннях співвласників багатоквартирного будинку мешканці мають можливість самостійно впливати на розмір квартирної плати та здійснювати контроль за раціональним використанням платежів на утримання свого будинку,  встановлювати кошторис, вибирати структуру і стиль свого управління. Перевагою ОСББ є і те, що мешканці самі можуть  формувати штатний розклад, персональний склад працівників та їх заробітну плату, оптимально відбирати виконавців житлово-експлуатаційних послуг, спільно визначати об'єми, якість і терміни ремонту будинку.

o02
o02

Зрештою, ОСББ дозволяє здавати в оренду місця загального користування задля отримання прибутку для компенсації витрат, користуватись земельною ділянкою (прибудинковою територією), закріпленою за будинком, створити в будинку комфортні та безпечні умови проживання.

Водночас, відмічалось, що поляки набагато раніше України взяли на себе відповідальність за утримання житлового фонду. Та й Польща швидко й ефективно створила сприятливий клімат для старту реформи та її розвитку. А у нас становлення ОСББ тільки набирає обертів. І якими вони будуть, залежить і від держави, і від тих, хто вирішив створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео