Віра Олександрович

Отакої: головам об’єднаних територіальних громад Тернопільщини загрожує «ревізія» (фото, відео)

Колегія2

Далеко не всі об’єднані територіальні громади (ОТГ) Тернопілля можуть нині похвалитися успіхами у розвитку територій, а також - в інших сферах.

Через це обласна влада надалі не братиме на себе всю відповідальність за соціально-економічний розвиток краю. Відповідати за огріхи доведеться конкретним керівникам місцевих громад, які за рік-два подекуди довели свої населені пункти «до ручки». Про це йшлося під час колегії Тернопільської обласної держадміністрації.

https://youtu.be/EQ5aCacuZag

Чиновники цього разу вирішили не аналізувати лише загальні дані по області, а й скористалися результатами рейтингу ОТГ, укладеного експертами Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку. І за моніторингом фінансової спроможності 366 об’єднаних громад України, виявилося, що частина наших ОТГ опинилася фактично на останніх позиціях. Щоправда, є серед місцевих громад і лідери за всіма параметрами. Це, наприклад, Байковецька ОТГ.

Барна_громади
Барна_громади

Нагадаємо, спроможність кожної об’єднаної громади залежить від чотирьох ключових критеріїв – чисельності населення, питомої ваги базової дотації у структурі доходів, капітальних видатків на одного жителя (без субвенцій із держбюджету), а також – витрат на утримання управлінського апарату. А тому ОТГ із чисельністю менше 5-ти тисяч мешканців мають менший потенціал розвитку, порівняно із більш населеними територіями. Ось через це у самому низу рейтингу опинилися усі малі громади Тернопілля, де свого часу об’єдналися по 3-4 села. У них і резерви для наповнення казни – мінімальні, і керівництво частенько – некваліфіковане. Більше того, найбільшою їхньою проблемою часто є саме брак кадрів. Але це не знімає відповідальності із голови ОТГ, підкреслив Степан Барна.

https://youtu.be/TBTSKQ1n0bs

До речі, негативну статистику під час колегії озвучила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі обласної держадміністрації Галина Воляник. Вона наголосила, що ОТГ таку увагу при аналізі справ за І-ше півріччя приділили вперше. Проте тепер це робитимуть постійно. Мовляв, голови громад повинні нести повну відповідальність за ті регіони, які їм довірили.

https://youtu.be/sdTJokEH1gk

Про що ще йшлося на колегії ОДА, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Шипітка
Шипітка

Довідка. Моніторинг фінансової спроможності ОТГ здійснила експертна Група фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні. Оцінку фінансової спроможності 366-ти ОТГ провели на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за І півріччя 2017 року. Із цими даними можна ознайомитися ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео