Орест Сарматський

Оце повезло: студентам вишу з Тернополя допоможуть знайти гідну роботу (фото)

DSC07248 (Copy)

У Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя починає діяти експертна рада роботодавців

Експертна рада, яку створено у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя допоможе студентам вишу заздалегідь підшукати роботу за фахом. На першому організаційному засіданні обрано голову ради, яким став голова правління «Тернопільгаз» Олег Караванський.

Головна мета ради - підвищення якості професійної підготовки фахівців шляхом співпраці університету із підприємствами й організаціями – провідними роботодавцями області та України, - розповідає ректор ТНТУ, доктор технічних наук, професор Петро Ясній. - Серед ключових завдань ради - підвищення іміджу університету на ринку освітніх послуг України, прогнозування потреб ринку праці у фахівцях відповідної спеціальності, надання пропозицій щодо удосконалення професійних вимог до фахівців різних спеціальностей. Передбачається спільна реалізація і ресурсна підтримка навчальних програм, виробничих і переддипломних практик студентів,залучення їх до реальної виробничої і дослідницької діяльності підприємств і організацій – партнерів університету. Серед напрямків роботи ради - розвиток інфраструктури партнерства, створення спільних кафедр, філій кафедр, лабораторій тощо. Йдеться також і про залучення працівників установ, підприємств і організацій до навчального процесу - читання лекцій, проведення практичних занять, керівництва виробничими практиками, курсовим і дипломним проектуванням. Мова і про розробку й апробацію ефективних механізмів взаємодії ТНТУ з підприємствами-роботодавцями, проведення спільних конференцій, шкіл-семінарів для студентів, аспірантів і молодих вчених, - підкреслив ректор вишу Петро Ясній.

DSC07265 (Copy)
DSC07265 (Copy)

Також він проінформував, що згідно рішення вченої ради було розроблено модель співпраці університету з роботодавцями, сформовано експертні ради на кафедрах, а їх - 19.

За словами ректора, сприяння працевлаштуванню випускників разом з професійною орієнтацією завжди було і є важливою складовою в роботі університету. Завдяки цьому багато студентів знаходять перше робоче місце. В рамках такої співпраці на базі факультетів та випускових кафедр проводяться круглі столи, диспути, майстер-класи, на які запрошуються представники підприємств та випускники. Запорукою успішного майбутнього працевлаштування є існуюча система організації практики, що дозволяє забезпечити попередню присутність студентів на підприємствах, кращу адаптацію до специфіки роботи на тому чи іншому підприємстві.

IMG_1348 (Copy)
IMG_1348 (Copy)

Так, кожен студент на університетському сайті може переглянути компанії – бази практики, з якими укладено договори за їх спеціальністю. Позитивна оцінка керівниками компаній рівня підготовки студентів підтверджується тим, що ті ж самі підприємства ріку у рік повторно укладають договори на проведення практики.

Це дуже важливо, така співпраця нашого університету із роботодавцями. Тому що кількість працевлаштованих студентів-випускників визначає якість нашої роботи, зрештою, це є і оцінка вишу як навчального закладу. Відомо, що в Україні існує диспропорція між ринком навчальних послуг та ринком праці. Тому ще сім років тому у нашому університеті було створено відділ із сприяння працевлаштуванню, який нині називається відділ доуніверситетської підготовки, профорієнтації та сприяння працевлаштуванню студентів. Його очолює кандидат філологічних наук Ігор Равлів. Саме цей відділ щорічно організовує «Дні кар’єри» в університеті. Мета такого щорічного профорієнтаційного заходу — сформувати у студентів мотивацію до розвитку професійних і особистих якостей, допомогти їм в успішній самореалізації та працевлаштуванні. До речі, цього року «День кар’єри» запланували провести 23 березня 2017 року об 11 годині в приміщенні спортивної зали СМК «Політехнік», - повідомив ректор університету.

DSC07258 (Copy)
DSC07258 (Copy)

За його словами, нині основним пріоритетом діяльності університету є інтереси студента. Так, в ТНТУ діє добре сформована система працевлаштування, що допомагає студентам визначитись з місцем праці уже під час навчання. До слова, щорічно університет забезпечує першим робочим місцем 98% випускників державної форми навчання.

Нині ми маємо понад 170 угод з різними компаніями, фірмами, установами та організаціями, де наші студенти проходять практику і багато хто з них після цього йде туди на роботу. Інший важливий момент – наближення наших випускників до підприємств та організацій, де є вакансії, що цікавлять випускників. Зараз у структурі університету – п’ять факультетів і три відокремлених структурних підрозділи – Тернопільський, Гусятинський та Зборівський технічні коледжі. Готуємо молодших спеціалістів та бакалаврів за 24-ма спеціальностями, спеціалістами – за 19-ми та магістрів за 22-ма спеціальностями.  Виш посідає досить високі як міжнародні, так і всеукраїнські  рейтинги. Останніх п’ять років бачимо, що попит на технічні спеціальності зростає. Зараз активно просуваємо створення локальних центрів дистанційної освіти як за кордоном, так і в Україні. Вони діють у США, Таджикистані, а в Україні, - на Тернопільщині, Закарпатті, Волині, Прикарпатті, Львівщині, Хмельниччині, Житомирщині. Переваги таких локальних центрів у тому, що студенту немає потреби приїжджати до університету, він просто прикріплюється до тих чи інших навчальних закладів, що діють в регіоні і мають досвід діяльності системи дистанційного навчання. І лише тоді, коли потрібно здавати тести чи іспити, вони приїжджають у локальний центр. Це все економить і час студентів, і їхні кошти. Розробили і понад 2 тис електронних курсів, - підкреслив ректор ТНТУ Петро Ясній.

IMG_1344 (Copy)
IMG_1344 (Copy)

Під час проведення організаційного засідання експертної ради ТНТУ, в якій взяли участь голови експертних рад випускових кафедр, декани факультетів, завідувачі випускових кафедр, директори Тернопільського обласного та міськрайонного центрів зайнятості, представники влади, директори фірм, установ та організацій обговорено ключові напрями подальшої спільної роботи.

IMG_1345 (Copy)
IMG_1345 (Copy)

DSC07239 (Copy)
DSC07239 (Copy)

DSC07244 (Copy)
DSC07244 (Copy)

DSC07285 (Copy)
DSC07285 (Copy)

DSC07352 (Copy)
DSC07352 (Copy)

DSC07322 (Copy)
DSC07322 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео