Віра Олександрович

Переселенці у Тернополі можуть отримати як меддопомогу, так і необхідні ліки

Понад 400 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) розмістили у медзакладах області. Двоє літніх пацієнтів померли – від інфаркту та інсульту.

Зауважимо, первинний медичний огляд евакуйованих людей проводять постійно. Про це повідомила директорка обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

- Наші медичні заклади працюють у звичному режимі, - каже вона. - У лікувальних закладах Тернопільщини можна отримати і первинну, і вторинну та екстрену допомогу. Причому кількість викликів медиків екстреної служби залишається сталою.

Наразі у наших лікарнях, за її словами, лежать близько 2 300 пацієнтів. Хоча загалом є понад 7 тисяч ліжок.

- Причому серед пацієнтів є 430 тимчасово переміщеними із територій, де тривають військові дії, - додає вона. – Річ у тім, що наші медики проводять первинний огляд цих людей. Усім їм у разі потреби надають необхідну медичну допомогу. Ба більше, якщо людина звертається до лікарів зі скаргами, то отримує і медикаменти.

Нагадаємо, хворі на цукровий діабет можуть у наших аптеках придбати інсулін. Крім того, необхідну допомогу надають усім, хто має туберкульоз. За потреби, переселенці можуть у нас навіть щепитися від коронавірусу.

- Ми вже видаємо паперові рецепти, тому купити ліки чи, наприклад, інсулін – не проблема, - уточнює вона. – Прикро, що двоє людей із числа переміщених померли у наших лікувальних закладах. Це були пацієнти літнього віку, 70+. Один пацієнт отримав інфаркт, інший – інсульт.

Втім, життя продовжується, наголошує пані Ярмоленко. Тож у наших пологових уже народилися й діти у матерів-переселенців. Загалом від початку війни у нашому краї з’явилися на світ понад 270 немовлят. Причому на 9 хлопчиків більше, ніж дівчат.

До слова, для переселенців на Тернопіллі нині активно збирають допомогу. Декому із внутрішньо переміщених доводиться надавати складу меддопомогу.

Фото з трансляції на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео