Ростислав Фук

Підтримайте петицію про посмертне присвоєння звання «Героя України» тернополянину Віталію Дереху

Відомий журналіст і пластун загинув 28 травня 2022 року на Луганщині від авіаудару військ рф

Електронну петицію про посмертне присвоєння звання «Героя України» тернополянину Віталію Дереху закликають підтримати на офіційному інтернет представництві Президента України petition.president.gov.ua.

Прошу розглянути справжнього Героя і Захисника України - Віталія Дереха. Подання петиції затягнулося, але Україна має знати своїх Героїв. Мій побратим заслуговує увійти в історію України, як вірний син, котрий завжди був готовий нищити ворога і відстоювати інтереси країни, – написав користувач Едуард Ростковський.

Нагадаємо, Герой загинув 28 травня 2022 року біля міста Попасна, Луганської області внаслідок авіаційного удару військ рф.

Довідково

Віталій Дерех - український журналіст, митець, пластун, лицар куреня «Орден Залізної Остроги», військовослужбовець, молодший сержант, командир протитанкового відділення 3-го окремого батальйону спеціального призначення 1 окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна,  учасник російсько-української війни. Кавалер ордена «За мужність» III ступеня у складі батальйону Айдар. Почесний громадянин міста Тернополя.

Активний учасник Революції гідності в складі 15-ї сотні Самооборони Майдану. Рятував людей на Інститутській 20 лютого.

Пластував в 29-у курені УПЮ ім. Юрія Старосольського, згодом разом із своїм гуртком «Сірі Вовки» (в якому також був Віктор Гурняк, Герой України, загинув в бою за Україну в 2014) — в 77 курені ім. Івана Гавдиди, де і був впорядником, коли перейшов в старші пластуни. Учасник та інструктор у військово-патріотичному таборі «Легіон».

У 2014 році пішов добровольцем в батальйон «Айдар» Збройних сил України; воював до липня 2015 року. У 2016—2018 роках працював в Муніципальній варті Івано-Франківська, зокрема рятувальником.

З початком російського вторгнення в Україну 2022 року вступив до 1-ї окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна Збройних Сил України, в складі якої брав участь в боях під Києвом, опісля на Донеччині та Луганщині.

Влучно керував розрахунком ПТРК, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу рф. Був прикладом для всіх військовослужбовців, котрі несли службу поруч з ним. Викладав військову справу усім, хто того бажав – від вибухової справи до тактичних переміщень. Виконував завдання не тільки свого підрозділу, неодноразово ходив у розвідку на позиції ворога. Знищував вибухові загородження ворога на шляху українського війська, хоча і не був сапером.
Ефективно нищив ворога та у вільний час навчав інших досягати аналогічних результатів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео