Віра Олександрович

Половину грошей зі скарбниці Тернополя «з’їдає» бюджетна сфера: освіта, медицина, культура і спорт (фото)

Сесія1

Новий бюджет Тернопільської громади на 2022 рік ухвалили депутати сьогодні, 17 грудня. «За» проголосували 33 депутати, троє політиків – «утрималися».   

Отже, видатки передбачили у сумі 3 млрд 221,1 млн грн, у тому числі за загальним фондом - 2 млрд 462,6 млн грн і за спеціальним - 758,5 млн грн. Нагадаємо, сесію скликали, аби підбити підсумки бюджетного року-2021 і визначитися із планами на наступний. Для того вранці у залі Українського дому «Перемога» за адресою: бульв. Т. Шевченка, 27 зібралися 39 депутатів. Розпочали вони свою роботу о 9.05. Причому спершу ухвалили цілу низку програм.

Сесія2
Сесія2

Бюджетні питання на засіданні традиційно представляла заступниця міського голови із фінансових питань Вікторія Остапчук. Вона нагадала, до слова, що громадські слухання відбулися.

- Основні акценти при формуванні бюджету громади експерти робили на забезпеченості всіх соціально-захищених статей, - каже вона. - Так, видатки на оплату праці з нарахуванням працівникам бюджетної сфери, які утримуються за рахунок коштів громади, запланували в повному обсязі, причому із врахуванням росту мінімальної зарплати, росту тарифних розрядів і заходів щодо економного і раціонального використання бюджетних коштів. Йдеться про оптимізацію мережі і відповідних штатних одиниць.

На жаль, цього не можна сказати про забезпеченість коштами на виплату зарплат педагогічним працівникам – працівникам закладів, що утримуються за рахунок освітньої субвенції, додаткової дотації та інших освітніх субвенцій.

Сесія3
Сесія3

- Наразі їх передбачили в розмірі 570,1 млн грн при повній потребі у 581,2 млн грн, - уточнює міський голова Тернополя Сергій Надал. - Тобто забезпеченість складає 98,1%. Додаткова потреба - 11,1 млн грн.

За його словами, на виплату платні з нарахуваннями працівникам бюджетної сфери спрямують 1 млрд 469,9 млн грн, що складає 45,6% до видатків бюджету громади. На видатки з оплати за енергоносії запланували в сумі 231,7 млн грн, що складає 7,2% до видатків бюджету громади. Причому планування видатків проводилося виходячи з натуральних показників споживання та відповідно до діючих тарифів.

- Проєктом бюджету вже вшосте передбачили кошти на реалізацію громадського і вдруге шкільного бюджету (18,7 млн грн – прим.), - додає Вікторія Остапчук. - У тому числі на реалізацію 6-ти великих проектів – 11,9 млн грн і 10-ти малих проектів - 5 млн грн і шкільного бюджету - 1,8 млн грн (37 проектів).

Резервний фонд планується затвердити в сумі 10 млн грн. Також на Програму «Доступне житло» (молодіжне кредитування) передбачили 1 млн грн.

Сесія4
Сесія4

Основні напрямки:

*Освіта - на утримання передбачили 1499,1 млн грн, тобто 46,5% усіх видатків бюджету, в тому числі за рахунок коштів бюджету громади 924,2 млн грн і субвенційних коштів 574,9 млн грн; *Охорона здоров’я - направили за рахунок бюджету громади 109,7 млн грн. На реалізацію Програми «Здоров’я громади» запланували 35,9 млн грн (на безплатні рецепти та інші медичні послуги - 18,4 млн грн , на зубопротезування та медикаменти учасникам АТО та реабілітованим громадянам - 1,7 млн грн, на надання медичної допомоги хворим на COVID-18 – 7,7 млн грн); *Соціальний захист населення - передбачили суму - 169,6 млн грн. Лише на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремим категоріям громадян передбачили – 115,1 млн грн, на реалізацію Програми «Турбота» запропонували 15,5 млн грн; *Сфера ЖКГ - на утримання галузі передбачили 679,5 млн грн, що становить 21,2% всіх видатків, у тому числі - за рахунок коштів місцевого бюджету - 417 млн грн і місцевих запозичень – 262,5 млн грн; *Заклади культури - видатки складають 93,1 млн грн, з них на виплату зарплати – 76,1 млн грн, на енергоносії – 7,3 млн грн і капітальні видатки – 2,2 млн грн; *На утримання установ фізичної культури і спорту - передбачили видатки в сумі 110,6 млн грн; *Транспортне господарство - спрямували кошти в сумі 126,3 млн грн, з них за загальним фондом – 93,5 млн грн і за спеціальним фондом - 32,8 млн грн.

До речі, сесія триває. Про подробиці читайте на «Терені» згодом.

Фото з трансляції на сторінці Тернопільська міська рада

Вибір читачів за тиждень

Відео