Тамара Коблик

Понад 50 ракет і 20 «шахедів»: які наслідки масованого обстрілу по Україні

Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії ДТЕК за останні півтора місяця

Уночі проти 8 травня війська росії атакували три теплоелектростанції компанії ДТЕК. Про це повідомили у ДТЕКу.

Як зазначається, унаслідок обстрілу серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики працюють над ліквідацією наслідків атаки.

Це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяця. Востаннє росіяни атакували теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня.

Загалом же, з початку повномасштабного вторгнення, теплоелектростанції ДТЕК були обстріляні близько 180 разів. За цей період унаслідок обстрілів на станціях було поранено 51 працівника, троє енергетиків загинули.

Війська росії запустили понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по інфраструктурі у семи областях України. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

За його словами, росіяни цілили по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють на місцях.

Масований ракетний удар нациста путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні […] Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму, — зазначив Зеленський.

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук уточнив, що всього росіяни вночі застосували 76 засобів повітряного нападу — 55 ракет та 21 ударний безпілотник. З них Сили оборони знищили 59 цілей: 39 ракет та 20 дронів.

Так, уночі росіяни запустили по Україні:

  • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (пуск із Тамбовської області рф.);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (із Криму);
  • 4 крилаті ракети «Калібр» (з акваторії Чорного моря);
  • 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків — Саратовська область рф, акваторія Каспійського моря);
  • 1 крилату ракету «Іскандер-К» (із Криму);
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (з окупованої Запорізької обл.);
  • 21 ударний БпЛА типу «Shahed-131/136» (із районів Приморсько-Ахтарськ, Курська область рф).

Для відбиття повітряного нападу Сили оборони залучали винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська Повітряних Сил, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби.

Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського

Вибір читачів за тиждень

Відео