Віра Олександрович

Закриваєте підприємця? Скористайтеся порадами тернопільських податківців

ДФС_зима2

Припиняєте підприємницьку діяльність – подайте податкову декларацію.

Про це нагадали у Головному управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) у Тернопільській області. І таке повідомлення – на часі, адже жителі Тернопілля нині масово закривають свої переважно «сплячі» приватні підприємства.

Нагадаємо, Президент України підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Відтак фізичні особи-підприємці (ФОП) із 1 січня повинні були платити єдиний соціальний внесок у розмірі 704 грн, навіть якщо тимчасово не отримують прибутку. Через це підприємці Тернополя масово зверталися у відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців міської ради, щоб припинити підприємницьку діяльність. Тож там навіть утворилася велика черга (див. фото – прим.).

2
2

1
1

Отже, відповідно до пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 розділу ІІ і п. 177.5 ст.177 розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), фізичні особи-підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

У ній також зазначають авансові платежі із податку на доходи, - уточнюють у податковій.

Згідно із п. 177.11 ст.177 ПКУ фізичні особи-підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ. У ній поряд із доходами від підприємницької діяльності треба зазначати інші доходи із джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Фізичні особи, стосовно яких провели державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, - додають у податковій. – У ній відображують лише доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів із дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

При проведенні державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період із дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому провели державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Фото із відкритих джерел (черги, які шикувалися у кінці 2016 року у Відділі державної реєстрації Тернополя)

Вибір читачів за тиждень

Відео