Правоохоронцям Тернопільщини обіцяють власне житло

MVS_3185

Робота Тернопільської поліції за вісім місяців цього року оцінена, в порівнянні з іншими областями, на досить високому рівні. Про це йшлося на зустрічі керівників правоохоронних відомств у Києві.

Наш край, каже начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол, показав непогані результати по розкриттю злочинів майнового характеру, у нас стовідсоткове розкриття вбивств, пише Досьє 102.

- Позитивно, що ми маємо на сьогодні спад рівня злочинності на 10 відсотків. Якщо взяти по окремих категоріях, у порівнянні з минулим роком, то спад у нас по крадіжках приблизно 25%, на 30% менше грабунків, на 20% розбійних нападів, незаконне заволодіння транспортом знизилося на 15% і зареєстрованих ДТП на 14% нижча. Хоча з тяжкими наслідками та загиблими, на жаль, на 13% статистика пішла в гору.

Аварії - одна з найболючіших тем всієї України. Аби зменшити кількість травмованих та летальних випадків в результаті автопригод, правоохоронці краю посилили контроль на дорогах, проводять роз'яснювальні та профілактичні роботи серед населення, перевіряють автотранспорт на справність.

- Основна причина ДТП - недотримання правил дорожнього руху, а саме - швидкісного режиму, правил обгону автотранспорту та вживання водіями алкогольних напоїв перед тим, як вони сідають за кермо.

Негативно вплинули на дорожню ситуацію і власники автівок на «євробляхах». Дисципліна і відповідальність водіїв значно нівелюється завдяки використанню іноземних, ніде не облікованих номерів. Власники таких транспортних засобів, каже Олександр Богомол, досить часто після вчинення ДТП залишають свої автівки і в цьому випадку дуже важко ідентифікувати того, хто був за кермом.

- Сподіваюся, що держава і законодавці найближчим часом приймуть відповідні законопроекти, аби поліцейські могли контролювати швидкісний режим, а також власників «євроблях». Це проблемне питання до якого повинні долучитися усі учасники дорожнього руху - пішоходи та водії, бо це життя наших людей і це не проблеми поліцейських, це проблеми тих сімей, які страждають, коли втрачають близьких.

Змінився в міністерстві внутрішніх справ і підхід до реєстрації злочинів. Основна увага приділятиметься тяжким та особливо тяжким злочинам, які впливають на оперативну обстановку і на безпеку суспільства загалом. Під контролем перебуватимуть вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, розбійні напади, грабунки, незаконне заволодіння транспортними засобами, незаконне поводження зброєю, торгівля людьми. Це пріоритетні напрямки. Звертатиметься увага на незаконний обіг наркотичних засобів, на латентну злочинність, а також не на останньому місці і повернення довіри населення до людей у формі.

- у 2016 році Тернопільська область була лідером по рівню довіри населення до поліції, а в 2107 ми посіли друге місце. Нас обігнали хмельниччани, але Тернопільщина залишається на перших місцях по реагуванню на виклики поліції, по часу та ефективності реагування.

Працює керівництво поліції Тернопільської області і над доукомплектацією особовим складом. На сьогодні, каже головний поліцейський краю, в нас некомплект 13%, тоді як по Україні він становить 15%.

- Оголошуємо конкурс на 22 посади дільничних інспекторів поліції, 14 посад оперуповноважених, 6 посад слідчих, 15 посад ГРПП і в нас пройшов вдалий конкурс до роти «Тернопіль». Ми набрали 10 чоловік. Проте десь через місяць оголосимо повторний конкурс в роту «Тернопіль» ще на 10 посад.

Важка робота та відповідальність - одна з основних причин, чому люди не поспішають йти працювати в правоохоронні органи, вважає Олександр Богомол. Стримує кандидатів і заробітна плата. Якщо вона зросте, то це буде досить ефективним стимулом.

- З нового року працівники поліції матимуть зарплату приблизно на 30% вищу. Окремі категорії будуть забезпечені підняттям заробітної плати і в цьому році. Окрім цього Міністерство внутрішніх справ розробило програму забезпечення іпотечним житлом працівників поліції, які потребують розширення чи покращення житлових умов. Згідно цього проекту на наступний рік передбачено в кожній області забезпечити від 15 до 45 квартир. Подати заявки на іпотечне житло можуть як атестовані працівники поліції, так і вільнонаймані. Якщо людина працює 5 років, йому компенсовується державою 15%, 10 років - 25%, а 15 років - 50% іпотеки відшкодовується.

Право на отримання житла матимуть ті, хто стоїть в черзі при ГУНП в Тернопільській області. Таких людей на сьогодні 71 особа. За останніх 3 роки працівники поліції отримали майже 40 квартир.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео