Тамара Коблик

Що зміниться для чоловіків при перетині кордону з 18 травня: пояснення прикордонників

З 18 травня вступає в силу новий закон про мобілізацію

З 18 травня Державна прикордонна служба України в пунктах пропуску перевірятиме наявність військово-облікового документа в окремих категорій громадян. Про це повідомила пресслужба ДПСУ.

Відповідно до норм законодавства у період дії воєнного стану або проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, - зазначили прикордонники.

Зокрема, ті громадяни, які мають право на виїзд за кордон, повинні надати в пунктах пропуску військово-обліковий документ з інформацією про звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров'я.

Йдеться про осіб, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час, непридатні до військової служби, на їхньому утриманні перебувають троє і більше неповнолітніх дітей або ж вони самостійно виховують дитину або ж мають дітей і чоловіка/дружину, які проходять військову службу.

Не підлягатимуть обов'язковій перевірці військово-облікових документів такі категорії громадян:

  • особи з інвалідністю;
  • ті, хто супроводжує осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю;
  • водії, які здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги , здійснюють міжнародні перевезення вантажів і пасажирів;
  • визначені за окремими посадами і державної служби;
  • працівників підприємств залізничного транспорту і які належать до морської, авіаційної галузі та ін.

У ДПСУ також звернули увагу, що згідно з частиною сьомою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в редакції від 18.05.2024 року) перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Тому рекомендуємо при плануванні виїзду з України попередньо уточнити свої дані у ТЦК та СП і внести інформацію про отримання відстрочки у свій військово-обліковий документ, — додали у відомстві.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео