Оксана Бучко

Про дебют на Олімпіаді та сімейне життя у поєднанні з тренуваннями розповіла тернополянам Наталія Стребкова (фото)

231585743_684950196235467_1408853732517339223_n

Бігунка з Тернополя чемпіонка України Наталія Стребкова дебютувала на Оліймпійських іграх у Токіо 1 серпня. І хоча, за словами спортсменки, її форма була ідеальною, у фінал пройти не вдалось. Підсумковим результатом був час 9:49,15 хв, хоча особистий рекорд Наталії на дистанції з перешкодами - 9:37 хв.

Про ймовірні причини такого результату, підготовку до Олімпіади, сімейне життя з чоловіком Іваном Стребковим, котрий теж бігун, а також плани на майбутнє вона розповіла тернополянам під час зустрічі 4 серпня. Подію організували бігуни клубів Ternopil Running Club, Тернопіль Трейл, спільноти Ternopil Runday.

Наталія Стребкова змагалась в Токіо на дистанції 3 км із перешкодами –  «стипль-чез». Цей напрямок на даний час не надто поширений серед спортсменок в Україні.

- Ніша у напрямку «стипль-чез» у нас не до кінця заповнена. Це одна із причин, чому я обрала такий напрямок, - розповіла Наталія. - Звісно мені подобається він, бо добре вдається технічно. Адже деякі спортсмени біжать швидко гладкі дистанції, при тому на перешкодах втрачають темп. Це як бігти 50 м на 50 м поперемінно – швидко-повільніше, що досить ускладнює забіг. А коли бачиш, як інші спортсмени падають у воду, стає не по собі.  Тому важливий психологічний підхід – не боятися перешкод. Зазначу, що перед Олімпіадою я бігала по горах Кенії, після виступу теж бігаю і розумію, що моя спортивна форма зараз на досить високому рівні. Важко зрозуміти, чому я зупинилась на етапі кваліфікації в Токіо. Ймовірно, через те, що організм не адаптувався до погоди: спека – 38 градусів, вологість – 80%. Акліматизація проходила лише декілька днів після приїзду. Також певну роль міг відіграти час, адже за нашим часом я бігла вночі.

Зазвичай Наталія тренується у режимі нон-стоп, перед змаганнями – двічі вдень, без води. Такий же режим у її чоловіка Івана, який бігає гладкі дистанції.

- Перед Олімпіадою я бігла у згаданій Кенії, а також Карпатах, Киргизстані, - продовжує Наталія. - В основному це швидкісна, темпова робота. Також додаю силові вправи. Найбільша дистанція під час тренувань – 25 км, найінтенсивніше тренування – 7 днів перед забігом, але 4 дні перед ним ще бігала 300 м по 10 разів. Є силові тренування – вправи на ноги, на рухливість та зміцнення стопи, стрибки, вправи зі штангою (не великої ваги). Загалом, інколи такий темп перевантажує нервову систему, але особливих конфліктів з чоловіком через це не виникає. Я можу скаржитись на обов’язки готувати чи прибирати, тоді Іван мені допомагає. Знаю, що він може бути злим, коли голодний після тренувань. Тому слідкую, щоб постійно вдома був перекус.

Щодо харчування, то сім’я Стребкових не є любителями м’яса, їдять переважно курятину у невеликих кількостях і нечасто. Також перед тренуваннями Наталія не вживає молочних продуктів.

- Їмо багато риби (запечені сібас, дорадо), овочі, фрукти, - каже вона. - Зранку банан, ввечері вуглеводні (макарони, гречка), можна з молоком. Але перед тренуваннями краще обмежуватись вуглеводами.

Тренування спортсмени не переривають на тижневі паузи. Єдиний раз, коли Наталія зупинилась - на рік, це період після операції на ахіли. Після повернення відповідного результату одразу спортсменка не показала.

Як каже Іван Стребков, паузи унеможливлюють досягнення хорошого результату. Щодо техніки бігу, він радить робити високі відкриті рухи ногами і відводити руки назад, аби кулак був розташований не нижче тазової кісточки.

- Якщо ти хочеш дійти на десятий поверх, зупиняєшся на шостому, то за це час тебе знову скидає на третій. Так ти ніколи не доберешся десятого поверху. Так, буває, що на тренування не хочеться йти через перевантаженість або травму. У цей момент потрібно відновитись і перемогти себе. Мотивація теж не завадить. Спортивний психолог – це хороша практика. Але в Україні на це не вистачає коштів.

Наталія ділиться, що мотивацію черпає в собі, в стосунках, відпочинку. А відновлення спортсмени отримують під час сауни ( 1 раз в тиждень) та масажів (1 чи 2 рази в тиждень).

- Я умію вгамувати хвилювання. Все просто: готуєшся, перед забігом відчуваєш бадьорість, але не тремор від паніки. Тільки так і можливо досягнути результатів. Якщо зовсім немає хвилювання – то це свідчення вигоряння.

Надалі у планах Наталії – Олімпіада в Парижі на тій же дистанції – 3км стипль-чез.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео