Віра Олександрович

Про кризу на Тернопільщині Віктор Овчарук напише Президенту Володимиру Зеленському (фото, відео)

Овчарук2

Поінформувати центральну владу про навмисне блокування рішень Тернопільської обласної ради з метою ускладнення ситуації у нашому краї пообіцяв голова найвищого представницького органу Тернопільщини Віктор Овчарук.

Точніше – очільник краю уже завтра, 21 серпня, особисто напише Президенту Володимиру Зеленському про те, що обласна держадміністрація в особі її голови Володимира Труша і його підлеглих умисно, причому – уже не вперше, не виконує бюджетні рішення депутатів. Мовляв, цим вони заганяють Тернопілля у ще глибшу кризу. Адже, на думку очільника краю, це врешті загрожує і затримкою зарплат бюджетникам, і вимкненням необхідного медичного оснащення, і навіть протестами тощо.

Сесія3
Сесія3

– Закликаю пригадати 2013 рік, коли відбувалися переслідування і відкривалися кримінальні справи, – каже Віктор Овчарук. - Якщо на кінець року ситуація стане кризовою, хто за неї буде відповідати? Невиконання рішення про внесення змін до бюджету несе катастрофічні наслідки: невиконання бюджету, невиплату заробітних плат, припинення використання технологічного обладнання медичними закладами тощо. Хто за це буде відповідати?!

Нагадаємо, про це йшлося під час 6-го засідання 14-ї сесії обласної ради сьогодні, 20 серпня. У політиків були грандіозні плани, але ухвалити депутатам фактично не вдалося жодне питання. Врешті все перетворилося на тривалу дискусію і «розбірки» із Володимиром Трушем. Навіть на те, аби зняти з розгляду сесії питання, що давно втратили свою актуальність, голосів «за» не вистачало. Тож врешті Віктор Овчарук оголосив про закриття засідання і пообіцяв про наступне зібрання повідомити згодом.

Сесія4
Сесія4

– Вже немає сил стримувати людей! – врешті емоційно зауважує голова облради. – Приходять, розказують, а я вмовляю: «Потерпіть, скоро буде…». Не буду я більше нікого стримувати! Ось! Я отримав лист із обласного онкодиспансеру. Із медичного закладу офіційно повідомили, що через відсутність фінансування змушені вимкнути опромінювач. Тобто без допомоги і лікування залишаться тисячі хворих на рак. Уже завтра я готовий про це поінформувати Президента!

У Володимира Труша на всі подібні заяви депутатів були свої аргументи. Він весь час звинувачував обласну раду у тому, що подані в ОДА документи про зміни до бюджету-2020 – «незбалансовані», а тому, мовляв, виконувати їх забороняє закон. Ну, і відповідно, на його думку, це обласна рада винна у тому, що лікарні і школи зараз – без грошей.

Втім, це – далеко не всі проблеми, що були озвучені на засіданні сесії. Зокрема, депутат міської ради Наталія Шоломейчук, яка є керівником первинної профспілкової організації підприємців Тернопільського центрального ринку Всеукраїнської професійної спілки «Захист справедливості», під час пленарного засідання зачитала звернення місцевих підприємців. Йшлося про необхідність негайного ухвалення кількох законопроектів. Це, на її думку, потрібно для захисту малого та середнього бізнесу у нинішній складний час, особливо на тлі пандемії коронавірусу. Також у сесійній залі того дня виступили представники громадськості.

Сесія6
Сесія6

Наприклад, почаївський депутат Тарас Паляниця просив політиків посприяти порятунку місцевого музею, а Ружена Волянська вимагала, аби рішення про «зонування» територій щодо небезпеки поширення COVID-19 ухвалювали на місцях, а не в Києві. На думку, засновниці лікувально-діагностичного центру «Румед-Т», а також голови ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників АТО «Галичина», необдумані дії центральної влади останнім часом заганяють бізнес ще більше у кризу і нестабільність. Це спричинить негативні процеси, у тому числі – еміграцію українців за кордон.

Фото – з трансляції на сайті Тернопільської обласної ради, відео – зі сторінки Тернопільської облдержадміністрації у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео