Віра Олександрович

Про нестачу коштів на медицину тернополяни повідомили у Київ (фото)

Надал

Володимир Зеленський, Верховна Рада і Кабінет Міністрів незабаром отримають «листи щастя» із Тернополя. І йтиметься там про гроші, точніше – їх нестачу.

Річ у тім, що на сесії міської ради сьогодні, 29 жовтня, ухвалили звернення з приводу належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я. Автор проєкту такого рішення - Віктор Овчарук. Врешті він отримав максимальних 40 «за».

Зала2
Зала2

Нагадаємо, на сесії прийняли чимало господарських рішень. Зокрема, затвердили звіт про виконання бюджету. Також «пакетним» голосуванням ухвалили більшість земельних питань. У зверненні, яке незабаром відправлять до Києва, зокрема, йшлося: «…Ми, депутати Тернопільської міської ради, звертаємося до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо прийняття збалансованого державного бюджету на 2022 рік у частині, що стосується забезпечення сфери охорони здоров’я, лікувальних закладів, фінансування зарплати медичних працівників. В Україні складається важка ситуація із фінансовим забезпеченням сфери охорони здоров’я. Прогнозоване підвищення зарплати лікарям від 20 тис. грн, середньому медичному персоналу - 13,5 тис. грн, безоплатне надання медичної допомоги, відповідно до обсягу послуг, які мають надати медичні заклади за програмою медичних гарантій, потребуватиме значних фінансових ресурсів. Для повного забезпечення діяльності закладів охорони здоров’я, обсяг коштів державного бюджету, що спрямовується на галузь, повинен складати не менш як 5% валового внутрішнього продукту України…».

Депутати
Депутати

Проте, за даними тернополян, фінансування з держбюджету призведе до скорочення медичного персоналу і не дозволить забезпечити в повному обсязі надання передбачених державою медичних послуг.

- У зв’язку з викладеним звертаємо вашу увагу на необхідність у проекті державного бюджету на 2022 рік передбачити фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі, - наголосили у зверненні.

До речі, під час засідання, за ініціативи заступниці міського голови із фінансових питань Вікторії Остапчук, зменшили асигнування на деякі витрати, аби перекинути кошти на найнеобхідніше. Найбільше коштів отримала саме бюджетна сфера, зокрема і галузь охорони здоров’я. Левову частку – аж 30 млн грн до кінця року витратять на те, аби в школах, садочках і лікарнях міста було тепло. «За» проголосували 35 депутатів, троє «утрималися».

Фото з трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео