Віра Олександрович

Продати чи купити: вигідно скористатися послугами державного аукціону можуть і тернополяни (відео)

Прес1

Через державний електронний сервіс, у якого в Україні – 200 тисяч користувачів, нині на Тернопільщині можна продати не лише арештоване майно. Скористатися цілком легальною і абсолютно прозорою процедурою торгів можуть і звичайні краяни. 

Про це розповів директор філії державного підприємства СЕТАМ Борис Паньків.

- Найпопулярніший товар – це, звісно, автомобілі, - каже він. – Тож минулого року через систему СЕТАМ в області реалізували 107 транспортних засобів. Найдешевший ми продали за 2 тис. 300 грн, а найдорожчий - за 845 тис. грн. Це – «Hammer» бізнесмена-індійця, засновника компанії «UB Groupe» Тофікуддіна Овайсі, який збанкрутував.

[embed]https://youtu.be/hwEUd-rPyZU[/embed]

До речі, лише за січень цього року з аукціону на Тернопіллі реалізували 10 автомобілів.

Власне, Державне підприємство СЕТАМ, за словами Бориса Паньківа, створили у 2015 році як одну зі складових у боротьбі із корупційними проявами у системі реалізації арештованого майна. У тернопільській філії працюють наразі троє людей.

Паньків
Паньків

- Конфісковане майно — чи то на митниці через незаконне ввезення, чи у фізичних осіб за несплату кредитів, чи у підприємств за борги — раніше продавали на сумнівних аукціонах, про які знали хіба одиниці. Дохід держава від таких торгів отримувала мізерний, - додає Борис Паньків. - А тепер реалізація майна, що виставляється на торги, переважно – у 60% випадків - відбувається із приростом вартості. Приріст становить від 10 до 40%. Причому все – абсолютно прозоро, без жодного втручання сторонніх у систему.

Торги конфіскованим майном відбуваються онлайн. Брати у них участь можуть усі охочі. Триває аукціон упродовж дня – із 9-ї до 18 год. Весь цей час учасники роблять ставки. Перемагає той, хто заявив вищу суму. І продають у такий спосіб не лише авто, меблі і комп’ютери, а навіть нерухомість (офісні чи торговельні приміщення – прим.) і землю. У 2018 році вже, наприклад, продали 9 ділянок, переважно призначених для садівництва.

[embed]https://youtu.be/EbeOxOR2SLQ[/embed]

- Але я хотів би додати, що СЕТАМ займається не лише арештованим майном, - продовжує Борис Паньків. – Можлива також добровільна реалізація майна. Йдеться про майно, яке перебуває на балансі у банках (вони також часто забирають майно за борги), а також непрофільним майном громад і місцевих органів самоврядування та державних підприємств.

Скористатися послугами СЕТАМу можуть і юридичні особи, і звичайні люди. Наприклад, за заявку на продаж авто фізичній особі тоді доведеться сплатити 50 грн, а за нерухомість – 100 грн. Причому під час аукціону із добровільної реалізації майна до пониження ціни не вдаються. Оскільки ця новація діє віднедавна, нею поки скористалися лише 5 осіб.

До речі, саме через СЕТАМ продавали майно збанкрутілого місцевого будівельного магната. Один із останніх таких об’єктів — приміщення площею майже 100 кв. м, що на вул. Миру в Тернополі. Його ціна була 840 тис. грн. А наприклад, 1 березня стартує продаж нежитлової будівлі (консервного цеху) у Бережанах.

Бережани
Бережани

Натомість 3-кімнатну квартиру у Тернополі виставлять на торги уже 15 лютого.

Тернопіль_квартира
Тернопіль_квартира

Під час прес-конференції також йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Довідка. Адреса офісу Тернопільської філії ДП “СЕТАМ”: вул. Поліська, 14, м. Тернопіль,

тел. (0352) 40-06-27. Докладнішу інформацію можна знайти на сайті: setam.net.ua.

Вибір читачів за тиждень

Відео