Реформа охорони здоров’я: на Тернопільщині буде шість «опорних лікарень»

86840853_3650833998322799_4217994253625720832_o

Статус «опорна лікарня» в області отримали шість лікарень. Це медичні заклади, які будуть перетворені в лікарні інтенсивного лікування. Серед них лікарні у Бережанах, три у Тернополі, Чорткові та Кременці. 

 – Формування спроможної мережі багатопрофільних лікарень є важливим етапом трансформації системи охорони здоров’я. Треба сказати, що водночас однією з головних умов функціонування опорних медичних закладів є їх доступність для пацієнтів. А її можна забезпечити, маючи дороги належної якості. Тож у цьому напрямі як місцевій владі, так і державі потрібно працювати, – зазначив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

Опорні лікарні повинні повноцінно запрацювати до 2023 року. Вони надаватимуть медичні послуги за пріоритетними напрямками, а це: допомога при інсульті, при інфаркті міокарда, при пологах і неонтологічна допомога. Також вони будуть приймати пацієнтів із гострою хірургічною патологією, пацієнтів із політравмою, пацієнтів із черепно-мозковою травмою. Головне те, що пацієнт з будь-якого населеного пункту до найближчої опорної лікарні повинен доїхати за годину. 

У всіх шести визначених опорних лікарнях функціонують приймально-діагностичні відділення з в’їздом для прийняття пацієнтів доставлених спеціалізованим санітарним транспортом.

Перелік лікарень:

  • КНП «Бережанська центральна районна лікарня» (на 185 ліжко-місць); 
  • КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня №2» (на 395 ліжко-місць); 
  • КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» (на 215 ліжко-місць); 
  • КНП «Тернопільська університетська лікарня» (на 675 ліжко-місць); 
  • КНП «Чортківська центральна районна лікарня» (на 337 ліжко-місць); 
  • КНП «Кременецька центральна районна лікарня» (на 247 ліжко-місць). 

Основними вимогами для опорних лікарень є: наявність вузьких спеціалістів, сучасного обладнання (йдеться про наявність ангіографа і комп'ютерного томографа) та надання кваліфікованої допомоги важким пацієнтам.

Фото управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео