Реформування освітньої мережі у Теребовлянській громаді

DSC_0042

Днями,  на черговій сесії Теребовлянської міської ради прийнято необхідні рішення в реформуванні освітньої галузі нашої громади. Зокрема йдеться про Рішення про реорганізацію опорного закладу Теребовлянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та Рішення про припинення (ліквідацію) Навчально-виховного комплексу «Боричівська загальноосвітня школа-сад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад».

У першому випадку – Семенівський НВК (навчально-виховний комплекс), який свого часу став філією опорної школи (Теребовлянська ЗОШ №1) – має стати повноцінним Дошкільним навчальним закладом (зі створенням окремої юридичної особи).

DSC_0045
DSC_0045

До цього часу у даному НВК знаходилася школа І ступеня (20 дітей) та садочок (21 дитина). Приміщення – тісне: 57 кв.м на 41 дитину (державна норма – від 2 м. до 2,2 на одну дитину), столова – знаходиться через дорогу, немає ні спортивного залу, ні кімнати для сну (для дітей дошкільного віку). Порушено важливі санітарно-гігієнічні норми, що ставить під загрозу функціонування закладу як такого. За згодою Ради директорів Теребовлянської ОТГ, та рішенням Теребовлянської міської ради розпочато процес реформування філії.

В подальшому на базі цього НВК буде діяти тільки ДНЗ (дитячий садок), що дасть можливість створити відповідні умови для комфортного перебування та харчування дітей. А старші діти (1-4 класи) – їздитимуть шкільним автобусом до опорного закладу, який має всі умови для їх навчання. У випадку з Боричівським НВК – школа неперспективна у зв’язку з народжуваністю, яка знижується з року в рік (у 2020 році в школі не буде жодного першокласника, як і в наступні три роки). Сьогодні у школі навчається 33 учні (з 1 по 9 класи включно) та двоє вихованців дошкільного відділення. Працюють тут 15 педагогічних працівників та 8 чоловік – обслуговуючого персоналу (прибиральники, кухарі, бухгалтерія, тощо). Тобто – по 2 учнів на 1 вчителя плюс – додатковий персонал. Утримання одного учня в Боричівці вартує 60 тисяч грн. на рік. Для порівняння – Теребовлянська ЗОШ №1 витрачає на одного учня близько 2000 грн. Приміщення школи – велике, немалі кошти ідуть на його опалення, електропостачання. В той же час Боричівський НВК – має останнє місце у рейтингу шкіл ОТГ (якість освітніх послуг, кадрове забезпечення, матеріально-технічна база…)Щодо наступних кроків Теребовлянської міської ради та відділу освіти у даному випадку – планується складання маршруту шкільного автобуса, щоб уже з першого вересня довозити дітей із с.Боричівка до міських шкіл, а вихованців ДНЗ – до найближчого садочку.

Також – педагогам Боричівського НВК, які бажають працювати за своїм фахом надалі – відділ освіти склав перелік пропозицій з працевлаштування у школах Теребовлі та ближніх сіл, пишуть на сайті Теребовлянської ОТГ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео