Віра Олександрович

Революція заради підприємців: на Тернопіллі уже не буде «маски-шоу» (фото, відео)

Прес-конф_Кольцов

Звичних раніше «маски-шоу» в Україні вже не буде. Підприємці Тернопільщини можуть видихнути із полегшенням – їх тепер не можна обшукувати без адвоката, а вилучати оригінали документів і техніку перевіряючим заборонили, причому - категорично.

Розповіли про це у Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області 6 лютого. Зокрема, начальник цього відомства Едуард Кольцов похвалився новими сервісами і послугами, які тепер надають його підлеглі.

 

Кольцов
Кольцов

За словами очільника Головного територіального  управління, звітний період  в системі юстиції був продовженням реформ, тож за цей період вдалося реалізувати чимало пілотних проектів та ініціатив Мін'юсту (читайте також ТУТ прим.).

[embed]https://youtu.be/36Dkt-yxzaQ[/embed]

- Минулого року стартував загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який має кардинально змінити відносини громадянина і держави, навчити українців захищати свої права,- каже Едуард Кольцов.

Про найцікавіше, що реалізовують завдяки проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розповіла перший заступник начальника  управління Тетяна Вовк.

[embed]https://youtu.be/YRwFQhbMYOc[/embed]

- У рамках цього загальнонаціонального правопросвітницького проекту ми провели в області широку інформаційну компанію, - каже вона. - У населені пункти краю наші мобільні групи здійснили майже 300 виїздів. Фахівці надали близько 3,5 тисячі  консультацій. Причому, за статистикою, найбільше звернень було щодо спадкових справ, реєстрації права власності на земельну ділянку, порядку стягнення аліментів, а також - апостилювання документів.

[embed]https://youtu.be/_PhO1FnRX-Y[/embed]

Виявилося, йдеться далеко не про одну ініціативу Мін'юсту.

- Важливою складовою проекту «Я МАЮ ПРАВО!» став запуск низки ініціатив, - додає він. - Найбільш вагомими серед них є такі: #АгроРейдериСтоп, #МаскиШоуСтоп, #ЧужихДітейНебуває і #ХабарЗаНавчанняСтоп. Про важливість цього проекту свідчить те, що 2018 рік Указом Президента оголосили роком реалізації проекту у державі.

Едуард Кольцов особливий акцент зробив на так званому законі «МаскиШоуСтоп».

[embed]https://youtu.be/LZXAX56HEFs[/embed]

- Міністр юстиції проаналізував кількість отриманих санкцій на проведення обшуків за період із 2013-го до 2017 року, - розповідає пан Кольцов. – Виявилося, що число обшуків зросло із 30 тисяч до 90-та. Проте кримінальних проваджень, спрямованих до суду, більше не стало. Отриманих підозр – теж не побільшало. Виникло закономірне питання: а для чого ж тоді стільки обшуків? Для того, щоб чинити тиск на бізнес.

Здійснивши обшук і вилучивши документи та техніку, правоохоронці фактично паралізували діяльність тієї чи іншої фірми. Причому часто такі операції проводили перевіряючі із інших областей. Підприємцям тоді доводилося довго їздити, просити, оббивати пороги.

- Ось тому і з’явився закон, який чітко встановлює межі при проведенні обшуків, - додає фахівець. – По-перше, таку процедуру тепер мають право проводити лише за присутності захисника. Будь-які докази, здобуті за його відсутності, вважаються нині незаконними. По-друге, заборонили проводити обшуки без аудіо- і відеофіксації. Щоб було видно, як вилучені предмети чи докази знайшли.

Крім того, вилучення оригіналів документів заборонили категорично. Те саме стосується серверів, комп’ютерів, мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності.

- Я впевнений, що цей закон – революційний, - підсумовує Едуард Кольцов. – І він дійсно дасть змогу ефективно боротися із тиском на бізнес.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео