Віра Олександрович

«Революцію мамусь» у Тернополі відклали до квітня 2018 року (фото, відео)

Мамусі_з дітьми

Питання про додаткову плату для «іногородніх» дітей у садочках Тернополя «заморозили» до квітня 2018 року. Принаймні такий висновок можна зробити із результату голосування у залі міської ради 15 грудня.

Нагадаємо, п. 4 попереднього рішення Тернопільської міської ради, який активісти «революції мамусь» вимагали повністю вилучити, політики зберегли. Більше того, проект рішення свого колеги - Володимира Міська про відміну 4-го пункту, депутати також не підтримали. «За» проголосували лише фракції БПП і «Самопомочі». Усього - 12 голосів. Отже, той рядок, що фактично передбачає сплату батьками дітей без реєстрації – (цитуємо) «мають право оплатити» відвідування садка, залишається в силі аж до квітня.

[embed]https://youtu.be/LRNR5f7bEZ4[/embed]

Варто зауважити, «Терен» докладно описував історію цього конфлікту у попередніх публікаціях (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Почалося все зі звичайних розмов і обурення в соцмережах, а завершилося масовими протестами. На сесію 15 грудня батьки «чужих» дітей прийшли уже вдруге. Адже більше двох тижнів у Тернополі працювала робоча група, що мала достеменно вивчити питання додаткової плати для «іногородніх» дітей у садках, проте її результати виявилися не надто переконливими для людей.

Сесія3
Сесія3

[embed]https://youtu.be/tWyFXOFf2f0[/embed]

Позицію обурених «мамусь» із трибуни міської ради висловив активіст «Автомайдану» Павло Іванечко. Лише напередодні він те саме зробив на засіданні обласної ради (читайте ТУТприм.). Заспокоювати присутніх взявся особисто міський голова Сергій Надал. Він запевнив батьків, що всі керівники – громад, районів і міста - зацікавлені у тому, щоб це спірне питання не стосувалося батьків. Мовляв, це – лише питання між бюджетами.

Люди_1
Люди_1

– У нас є порозуміння із керівниками ОТГ і району щодо необхідності врегулювання цього питання, - пояснює він. – Вони мають кілька місяців, щоб врегулювати всі міжбюджетні відносини. Якщо нічого не зміниться, то ми повернемося до цієї проблеми у квітні.

За його словами, наразі дошкільні навчальні заклади Тернополя відвідують 1538 іногородніх дітей. При цьому за 674 дитини міська рада готова платити, адже їхні батьки працюють у бюджетній і комунальній сферах Тернополя. На таку ж пільгу можуть розраховувати діти підприємців, які сплачують податки у Тернополі, а також учасників АТО.

- Не може йти мови про оплату, якщо хоча б один із батьків зареєтрований у Тернополі, - додає Сергій Надал. – Додам, від початку цих подій батьки зареєстрували у місті 130 дітей. Із головами Байковецької і Великогаївської громад, із яких 71 дитина відвідує тернопільські дитсадки, плануємо підписати угоду про трансферт.

Тобто питання залишається відкритим для більш як 300 дітей із найближчих сіл Тернопільського району. Керівництво району наразі запропонувало свій вихід.

Брич
Брич

[embed]https://youtu.be/4tk4XRLBMlE[/embed]

Втім, Сергій Надал розповів лише про жителів Тернопільського району, а що ж буде із дітьми, які зареєстровані в інших районах краю чи взагалі - в інших регіонах України? Єдине, що прозвучало у відповідь на побоювання жінки, зареєстрованої у Шумську: «Не переживайте, там все буде добре…». Отже, юридичних гарантій того, що за них знову не почнуть вимагати гроші у квітні, люди так і не отримали. Залу вони залишали у сум’ятті.

Іванечко
Іванечко

Окрім того, на сесії 15 грудня йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео