Віра Олександрович

Роман Ілик у Тернополі – про медичну реформу: «Ніщо не може зупинити ідею, час якої настав!» (фото)

Форум_ф2

Питання реформування галузі охорони здоров’я докладно розглянули учасники форуму «Децентралізація – основа формування ефективної системи управління та місцевого розвитку».

Нагадаємо, цей масштабний захід відбувся на Тернопіллі 20 липня за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Гостей з усієї України зустрічали в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина», що у селі Дружба Теребовлянського району (читайте про це ТУТ і ТУТприм.).

Гройсман2
Гройсман2

Бюджет галузі на наступний рік уже будуть формувати за новими правилами

Під час Форуму планувалося обговорення нової системи управління і місцевого розвитку, нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування, а також питання секторальних реформ. Причому саме останні викликали найбільший резонанс.

Власне, майбутню медичну реформу довелося захищати Роману Ілику. Це саме він у 2015-2016 рр. був помічником Міністра охорони здоров'я України, а розпорядженням Кабінету Міністрів від 30.03.2016 р. за № 235-р призначений заступником Міністра охорони здоров'я України. Виступати на Тернопіллі чиновнику довелося не вперше, адже він приїздив до нас востаннє у червні. Проте кількість складних запитань до доповідача відтоді не зменшилася.

- Усі ви знаєте про ті зміни, які ідуть у системі охорони здоров’я і які заплановані, - розпочав гість свій спіч. – Насамперед я хочу сказати про зміну політик, яку формує міністерство: перша - превентивна охорона здоров’я, тобто громадське здоров’я; друга – зміни щодо фінансування галузі, третя – забезпечення жителів України безпечними, якісними і ефективними лікарськими засобами.

Ілик
Ілик

При цьому він зробив акцент саме на другому пункті, адже він передбачає оплату за надану послугу. Мовляв, лише так ми забезпечимо прозорий доступ до лікування.

- Якщо Верховна Рада прийме усі законодавчі ініціативи, то бюджет медичної галузі на наступний рік уже буде формуватися за новими правилами, - каже Роман Ілик. - Тобто перше, що прагне змінити Міністерство - форму фінансування самої системи охорони здоров'я. Йдеться про те, щоб кошти «йшли» за кожним пацієнтом, куди б він не звертався за допомогою: у клініку, амбулаторію чи стаціонар.

Заступник міністра нагадав: у розвинених країнах вісім із десяти хворих лікуються амбулаторно і лише двох спрямовують до стаціонару. В Україні досі - все навпаки, а так не має бути, оскільки це - надто великі видатки для бюджету. Саме для цього хочуть визначити гарантований пакет послуг, які будуть надавати пацієнту безкоштовно або за співоплатою. Причому тарифи на лікування мають бути єдиними по всій країні. «Дорога є частиною медичної інфраструктури»

Трансформація існуючої мережі медичних установ, на думку Романа Ілика, є питання балансу між медичною безпекою і логістичною доступністю. Втім, лікарня, що фактично є лише будівлею, а не виконує функцій, не потрібна.

- Тут може бути єдине рішення: безпечне навантаження на медичну установу і побудова належної транспортної інфраструктури, - додає він. – Причина наша позиція є незмінною: дорога є частиною медичної інфраструктури.

Оскільки нині Україною поширюють багато “страшилок” про майбутню медичну реформу, київський гість намагався їх спростувати.

- Наголошую: тільки усвідомлення змін і взаємодія заради їх втілення запустять незворотні демократичні процеси, - каже Роман Ілик. - Ми прагнемо перетворити беззмістовну критику на зрозумілі позиції та мобілізуємо підтримку громадян, щоб реформа врешті запрацювала. Але ж – не все відразу!

До речі, начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук теж взяв слово. Наголосив на тому, що нинішня система охорони здоров’я – неефективна і, по суті, не виконує своїх функцій. До того ж, перебуває у критичному стані. А тому пацієнти змушені платити як за ліки, так за послуги медичного персоналу із власної кишені. Лише реформа, на його думку, дозволить змінити систему фінансування і відносин «лікар – пацієнт», «пацієнт – лікар», щоб жителі нашої області та й України загалом змогли повноцінно відчути покращення у якості надання медичних послуг та у ставленні до себе.

- Реформи потрібні насамперед нам – українцям, - підсумував свій спіч заступник міністра. – Так, усі експерти ЄС позитивно оцінили наші намагання впоратися із проблемами і запропоновані шляхи їх вирішення. Але нам треба зараз зробити все, щоб це дійсно запрацювало, а не стало імітацією, як це часто буває… Я вже казав: ніщо не може зупинити ідею, час якої вже настав!

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео