Олеся Поліщук

Розпочато формування списків присяжних чотирьох судів Тернопільщини

Суд-присяжних-картинка

Розпочато формування списку присяжних Збаразького, Підволочиського, Козівського, Лановецького районних судів Тернопільської області.

Оголошення про це оприлюднені на сайті обласної ради.

Присяжними можуть бути громадяни України, що досягли 30-річного віку і постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, а також які відповідають вимогам статті 65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та дали з году бути присяжними.

10 присяжних буде в Збаразькому, Підволочиському та Козівському судах, у Лановецькому суді – 18.

– Пропонуємо громадянам, які бажають бути включеними до списку присяжних, до 20 серпня 2021 року (включно) звернутися до Тернопільської обласної ради за адресою: 46021, м. Тернопіль, вул. М. Грушевського. 8 (кабінет 658) із заявою, – йдеться в оголошенні.

Присяжним за час виконання ними обов'язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові.

Зазначені виплати здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

За присяжними на час виконання ними обов'язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов'язків у суді не допускається.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов'язків із здійснення правосуддя. За обгрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов'язків.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео