Віра Олександрович

Ринки у Тернополі не зможуть виконати вимоги, які висунули урядовці (фото)

Ринки

Підприємці, які працюють на продовольчих ринках Тернополя, самі визнають, що не зможуть виконати вимог, які до них висунули урядовці. Більш-менш відповідає критеріям, розробленим МОЗ і Мінекономіки, лише критий Центральний ринок. Втім, і там є проблеми.

Тож наразі і фахівці міського управління Держпродспоживслужби, і представники влади, медики, і самі підприємці зійшлися на тому, що варто зачекати до дати завершення карантину, визначеної на державному рівні, тобто до 11 травня. Про це йшлося на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 29 квітня. Більшість учасників зібрання були на відеозв’язку із Ситуаційним центром.

Онлайн
Онлайн

Нагадаємо, рішення про можливість роботи понад 800 ринків Уряд ухвалив на сьогоднішньому засіданні. Окрім того, вчора, 28 квітня, у Тернополі представники малого і середнього бізнесу домовилися із владою про створення робочої групи, яка повинні напрацювати шляхи поступового виходу із карантину. Зачепити новації мали і «запуск» ринків. Утім, наразі все виявилося занадто складно.

– Нормативи щодо кількості клієнтів і дотримання дистанції на торговельній площі, наявність розмітки, захисних екранів та іншого підприємцям на ринку доведеться виконувати, – каже заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Якщо належний контроль за дотриманням санітарних норм у закритих павільйонах ще можливо якось забезпечити, то на відкритих – ні. Тому, за даних умов, я не бачу можливості відкриття ринків чи відновлення іншого бізнесу – на загал, хіба що якихось складових.

Паничев2
Паничев2

Із медиком, як не дивно, погодилися і самі підприємці з тернопільських ринків. Зокрема, представники двох із них категорично сказали, що зараз запрацювати не зможуть. По-перше, виконати всі критерії, визначені Кабміном, – нереально, навіть із технічних причин. По-друге, за відсутності громадського транспорту на ринки навряд чи прийдуть покупці, а відтак – і виручки не буде. Натомість вкласти у реорганізацію торговельних місць доведеться чимало.

– Площі критого корпусу Центрального ринку Тернополя цілком дозволяють нам створити майже всі необхідні умови, – каже директор ТОВ «Тернопільський центральний ринок» Юрій Ворко. – Вентиляція у нас є, торговельна площа – відповідна. Санітарний стан і дезінфекцію ми цілком у силі забезпечити. Однак не розуміємо поки що, як реалізувати вимогу про відгородження: продавця від продавця, продавця від покупця. Зрештою, чи будуть у нас зараз клієнти?

Ворко
Ворко

До речі, начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків принагідно повідомив, що їхні спеціалісти нині активно проводять роз’яснювальну роботу із керівниками і власниками ринків, а також із суб’єктами господарювання. Йдеться, зокрема, і про приведення торгових місць на агропродовольчих ринках у відповідність до протиепідемічних вимог під час карантину. І цим справи експертів не обмежуються.

– За постановою Кабміну, дозвіл на роботу ринків фахівці Держпродспоживслужби повинні будуть давати щоденно, – уточнює він. – Причому працювати наразі зможуть лише ті ринки, що мають офіційну реєстрацію. У Тернополі таких – лише три.

Штаб
Штаб

Врешті всі троє представників ринків, які долучилися до роботи Штабу, висловили спільну думку: відкривати продовольчі ринки у Тернополі до 11 травня (офіційної дати завершення жорсткого карантину в Україні – прим.) – недоцільно. 

– Отже, до 11 травня ринки точно не працюватимуть, – резюмує міський голова Сергій Надал. – А далі будемо бачити. Діятимемо, зважаючи на постанови Кабміну і зміни до Закону про карантин, ухваленого Верховною Радою. 

До речі, із дрібними закладами громадського харчування і точками з продажу морозива чи, наприклад, кави у Тернополі можуть вчинити по-іншому. Вірогідно, їм навіть дозволять відкритися вже із 4 травня, але – лише «на виніс», через віконце, щоб було менше прямих контактів, а також із систематичним проведенням дезінфекції. 

Дідич
Дідич

– Я думаю, нам варто зачекати результатів досліджень за вихідні, – наголошує Володимир Паничев. – Ви ж бачите, статистика захворюваності погіршується. Так, Тернопіль на тлі області зараз виглядає набагато краще, але ми цей результат можемо втратити.

Отже, остаточне рішення щодо пропозицій міського управління економіки (їх озвучив заступник мера Володимир Дідич – прим.) ми дізнаємося тільки після засідання Штабу, що відбудеться у понеділок, 4 травня. Фахівці на той час також мають визначитися із планом роботи Тернопільської громади із 12 травня, тобто після завершення карантину, якщо його більше не продовжать на державному рівні.

Фото із трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці» 

Вибір читачів за тиждень

Відео