Що призводить до сексуального насилля в зонах збройних конфліктів

jbgehiclt5m

Сьогодні, 19 червня, світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфліктів. Під час збройних конфліктів трапляється чимало випадків сексуальної експлуатації та сексуального насильства, примусової проституції та зґвалтування.

Як повідомляє сайт zik.ua, після війни в Боснії саме місцеві жінки почали говорити про сексуальне насильство. Зараз же є міжнародне законодавство, яке визначає, чим насправді є зґвалтування під час збройних конфліктів. Воно визнане злочином проти людяності та розглядається як спосіб катувань.

В зоні конфлікту на Донбасі також відомо про випадки сексуального насильства щодо місцевих жителів як з боку сепаратистів, так і з боку українських військових. Джерела в UNISEF та місії ООН з прав людини розповідають про те, що частина жінок надає сексуальні послуги військовим за їжу, наприклад. Або за перетин блок-постів. В Єдиному реєстрі досудових розслідувань немає будь-якої відмітки про насильство, пов’язане саме з військовим конфліктом. Такі злочини губляться в загальній статистиці Донецької та Луганської областей.

Військовослужбовець з Тернополя Володимир поділився власними міркуваннями стосовно сексуального насилля в умовах конфлікту і розповів, що йому відомо з приводу цього.

– На релігійному, національно - етнічному ґрунті конфлікт несе за собою не лише руйнацію, не тільки знущання над полоненими, які стали заручниками. Завжди об’єктом сексуального домагання є жінки! Є різні випадки, коли тваринний інстинкт, підсилений люттю  і ненавистю до ворога,  може призвести до злочину. Це спричинено і психологічною складовою. Довший час військовослужбовці, перебуваючи  в польових умовах, морально виснажуються. З ними потрібно проводити психологічні роботи, бо коли нерви здають, люди мусять на комусь їх «зривати». Тим паче, коли вони бачать протилежну стать, ними керує тваринний інстинкт. Жертви в основному перелякані і заради порятунку власного життя готові будь-що зробити. Були такі випадки, які ніхто не озвучить і не визнає. В Збройних Силах це теж було: вживання алкоголю, що призводить до багатьох подібних ситуацій. Нещодавно навіть в Франківську, коли ППД повернувся з завдання, військовики зґвалтували неповнолітню дівчинку. Військові – група ризику, на них треба зважати і працювати з ними. Військовослужбовець –  це рушійна сила, що потребує уваги, яка згодом приносить плоди, в залежності від ставлення до неї. Якщо немає роботи і позитивної атмосфери в колективі, відбуваються випадки насильства, в тому числі сексуального.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео