Дарія Шевченко

Корисно для тернополян: що робити, якщо заблукали в лісі 

369753_1

Часто трапляються такі ситуації, коли людина може заблукати у лісі. Саме тому Державна служба України з надзвичайних ситуацій дає кілька порад, які дії потрібно виконувати у подібних випадках.

1.Зберігайте спокій не панікуйте.

2.Добре подумайте, звідки ви починали свій шлях.

3.Пригадайте останню прикмету або орієнтири на знайомій частині шляху і постарайтеся простежити до неї дорогу.

Також є чимало способів, за якими можна визначити сторону горизонту:

*За допомогою компасу;

*За розташуванням Сонця: в основі приблизного визначення лежить врахування часу визначення. При цьому виходять з того, що у північній півкулі Сонце приблизно знаходиться: о 7 годині – на сході, напрям тіні показує на захід; о 13 годині – на південь, тіні від предметів найкоротші і їх напрям завжди показує на північ; о 19 годині – на заході;

*За сонцем та годинником. Тримайте годинник в горизонтальному положенні, таким чином поверніть його так, щоб стрілка була направлена на сонце. Пряма, що поділить кут навпіл між годинною (малою) стрілкою та напрямом від центра годинника на цифру «1»циферблата, покаже напрямок на південь;

*За Полярною зіркою. Вона завжди показує на північ.

Також не варто забувати і про безпеку в лісі:

*Не куштуйте підозрілої їжі;

*Правильно користуйтесь вогнем: зберігайте сірники у водонепроникному місці;

*Уникайте переохолодження;

*Навчіться облаштовувати намет;

*Економно використовуйте воду;

*Навчіть ваших дітей: у випадку, якщо вони заблукали, нехай знайдуть високе дерево або якийсь інше примітне місце, і стоять там, допоки не знайдуть дорослі.

Тому, якщо ви вирушаєте у мандрівку, беріть з собою придатних для будь-яких погодних умов одяг, їжу, воду та завчасно розглядайте шлях своєї подорожі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео