Орест Сарматський

Що штовхне підвищення цін на цукор? (Агро-новини)

січ29

Запровадження «Укрзалізницею» ринкового механізму тарифікації оренди вантажних вагонів призведе до підвищення вартості залізничних перевезень в межах 20-25%.

Про це заявила керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило, говориться у повідомленні асоціації цукровиків.

«Таке підвищення пояснюється поточною різницею орендної плати між власними і приватними вагонами. Тобто, якщо «Укрзалізниця» вирівнює орендну  плату за свої вагони до ринкового рівня, то різниця автоматично перенесеться на тариф — мінімум плюс 20% до існуючої ціни», — сказала Бутило.

За її словами, для перевезення цукру, цукрових буряків, технологічних та інших матеріалів по Україні експедитори, з якими співпрацюють більшість цукрових компаній і цукрових заводів, використовують парк критих вагонів «Укрзалізниці», тому таке підвищення беззаперечно вплине на собівартість виробництва цукру.

2901
2901

«Найбільш затратними в структурі собівартості виробництва цукру є витрати на енергоносії на логістику готової продукції, тому такі зміни понесуть за собою і пряме підвищення собівартості виробництва», — пояснила експерт.

Аграрії залишились без держпідтримки у перші місяці року

Провідні аграрні асоціації звернулися до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням про особисту зустріч для обговорення «аграрної частини» Державного бюджету України на 2018 рік, зокрема, нових програм державної підтримки сільгосптоваровиробників та залучення провідних громадських організацій АПК до участі у розробці відповідних порядків використання коштів бюджетної підтримки.

Відповідне звернення підписали громадська спілка «Всеукраїнський аграрний форум», «Аграрний союз України», «Всеукраїнська Аграрна Рада», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, «Українська аграрна конфедерація», асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», йдеться у повідомленні УКАБ.

2902
2902

У зверненні також зазначається, що з початку 2017 року провідні аграрні асоціації, а також Громадська рада при Міністерстві аграрної політики та продовольства України неодноразово звертались до уряду щодо необхідності доопрацювання Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції, так званої «квазіакумуляції ПДВ». Проте зауваження так і не були враховані, що призвело до перекосів у розподілі дотації в 2017 році.

Підсумки року: Аграріям за сільгосптехніку компенсували 48 млн грн

Українські аграрії за підсумками 2017 р. отримали 48 млн грн державної компенсації за придбання вітчизняної техніки та обладнання.

Про це говориться у повідомленні «Ощадбанку», який є уповноваженим урядової програми.

Як зазначається, сільгосппідприємства у 2017 р. придбали через «Ощадбанк» 758 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва на загальну суму 240 млн грн.

2903
2903

«Урядова програма підтримки АПК  є дуже важливою для українських аграріїв. У виграші залишаються всі сторони: і виробники сільгосптехніки, і її покупці — виробники сільгосппродукції. Програма продовжує діяти і в поточному році: в держбюджеті на 2018 рік для відшкодування передбачено 945 млн грн. Тож «Ощадбанк» активно продовжує приймати заявки на компенсацію», — зазначає заступник голови правління «Ощадбанку» Андрій Стецевич.

Вибір читачів за тиждень

Відео