Оксана Бучко

Що тернополяни втратять через нелегальне працевлаштування?

5b2282ac5dfc6366790058

Легальна зайнятість надає працівнику певні гарантії захисту трудових прав.  Тернополяни можуть погоджуватися на короткочасні заробітки без належного оформлення трудових відносин. Та у таких випадках вони втрачатимуть певні права та  гарантії, запевняють у Тернопільському регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Мова йде про право захисту праці та певні соціальні гарантії: право на відпустки, встановлений робочий час, санаторно-курортне лікування, виплату лікарняних, гарантії при звільненні та інші.

Згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України, передбачено певну відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю.

Юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у випадках:

- допуску працівника до роботи без належно оформленого трудового договору (контракту);

- оформлення працівника на певний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

За «нелегальне працевлаштування» роботодавець повинен сплатити штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, за якого скоєно порушення.

Якщо ж встановлених законом пільг та гарантій працівникам, які залучаються до виконання обов’язків (передбачених ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не дотримали, за кожного працівника платять штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Навіть якщо роботодавець уже сплатив штраф, обов’язок усунути порушення законодавства про працю залишається.

диний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео