Віра Олександрович

«Щоб суд був таким, як хоче суспільство, потрібні спільні зусилля» - вважає суддя із Тернопільщини (фото, відео)

У реформі судової системи лише позитив бачить суддя Тернопільського окружного адміністративного суду, голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук. Сумніви у фахівців, на його думку, з’являються через те, що деякі нюанси змін досі не пояснили або пояснили погано.

До речі, черговий прес-сніданок, присвячений темі судової реформи, відбувся за ініціативи ТОО «Комітет виборців України» (ККУ) вчора, 25 липня (про попередні зустрічі докладно читайте ТУТ і ТУТ прим.).

Нагадаємо, Андрія Жука призначили на посаду судді Тернопільського окружного адміністративного суду зовсім нещодавно. Такий указ підписав Президент України Петро Порошенко лише 19 липня. Окрім того Андрій Жук також не так давно отримав додаткові повноваження у Раді суддів України. До того ж, він подавав свою кандидатуру на посаду судді Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду, але не пройшов. Вибув із конкурсу, отримавши загальний бал за результатами кваліфікаційного оцінювання – майже 590 балів.

Проблеми у системі судочинства є, визнають тернопільські судді

- Це – не перша судова реформа, що відбувається в Україні, - розповідає він. – Адже судова влада перебуває у перманентній системі реформи з 1991 року. Почалося все Указом Президента від 1992 року про «малу судову реформу».

За його словами, планувалося усі зміни завершити у 2020-му, проте – навряд чи це вдасться. Швидше за все, реформа триватиме довше, можливо, у якомусь слайд-режимі. Адже її мета – зробити суд ефективнішим і сильнішим у плані зміцнення незалежності при ухваленні рішень і захисті громадян.

- Один з очевидних «плюсів» є створення адміністративних судів, - наголошує фахівець. – Причому нам казали: «Ви там… не дуже, бо скоро відмінять», адже це державі не потрібно. Але вже внесли відповідні зміни у Конституцію.

До слова, адміністративні суди можна вважати «філіями» Європейського суду з прав людини. Адже вони покликані захищати права і свободи українців у сфері публічно-правових відносин. Саме у цих судах вирішують: права держава (її органи) чи ні.

- Те, що було започатковане змінами в Конституцію, воно все покликане насамперед на те, щоб суд став дійсно більш ефективним, сильним, - пояснює він. – Адже судові установи, у першу чергу, спрямовані на забезпечення ефективного захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб – говорю саме про адміністративну юстицію – від протиправних дій, бездіяльності і рішень органів державної влади і місцевого самоврядування, а також суб’єктів владних повноважень. Тому я думаю, ми побудуємо той суд, який хоче наше суспільство, лише спільними зусиллями.

До честі Андрія Жука, він не лише хвалив суддів і реформу, а чесно визнав, що проблеми у системі судочинства є, як у всіх гілках влади в Україні.

Виправити ситуацію можливо, але для цього треба задіяти різні методи впливу. Власне, для цього і створені Вища рада суддів, Рада суддів України, а також різні органи суддівського самоврядування.

Суддівське самоврядування є багатоступеневим. Наприклад, за словами Андрія Жука, якісь внутрішні проблеми можна вирішувати на зборах суддів у кожному окремому суді.

- Обрання голови суду, визначення графіку відпусток тощо – такі речі вирішуються на самих зборах, - пояснює він.

Адмінсуд може переїхати у будівлю колишнього відділення Нацбанку

Глобальніші рішення виносять на розгляд з’їздів суддів, адже це – найвищий орган суддівського самоврядування. На них обирають делегатів – 1 представник від 20-ти колег.

Що цікаво, саме Рада суддів України взяла на себе вагомий шмат роботи задля забезпечення незалежності суддів і судів. Уже 4 місяці цей орган працює над Стратегією розвитку вітчизняної системи судочинства. Затвердити цей документ мають намір уже у вересні.

- Плани – амбітні, - розповідає він. – Зокрема, йдеться про єдині стандарти до судів. Це стосується не лише стандартів роботи, а й дизайну приміщень. Щоб людина зайшла у суд у Тернополі чи Краматорську і відразу зрозуміла, де вона перебуває.

Аби зібрати, а потім опрацювати інформацію про стан судів в Україні, нині у регіонах працюють спеціальні робочі групи. І Тернопільський адміністративний суд вони уже «відзначили», адже він перебуває в аварійному приміщенні за адресою: вул. Князя Острозького, 20. Андрій Жук стверджує, що його кабінет – саме у тій прибудові, що справа, а вона – щороку «відсувається» від основної будівлі.

Адмін_суд
Адмін_суд

- Уже йдуть розмови про те, що нам можуть передати будівлю колишнього відділення Нацбанку, адже вона перебуває у державній власності, - додає він. – Але чітких планів щодо цього ще немає…

Так сталося, що Андрій Жук останнім часом спілкувався із багатьма суддями, а також фахівцями, які скептично ставилися до реформи. Тернополянин помітив, думку ці люди змінюють відразу, як тільки отримують усі відповіді на свої запитання. Бо несприйняття змін стається лише тому, що їх «не пояснили або недопояснили», підкреслив суддя.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«168645,168646»]

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео