Віра Олександрович

Школа імені Ігоря Ґерети у Тернополі - зі статутом, керівниками гуртків і позиченою землею (фото, відео)

Кілька ключових рішень, що цілком визначили майбутнє школи мистецтв імені Ігоря Ґерети, зробили у міській і обласній радах 8 і 9 серпня, відповідно.

Тож новоутворений з «легкої руки» політиків навчальний заклад уже має статут, керівників гуртків мистецького профілю, замість педагогів, і ремонт. Навіть землю на вул. Медовій уже передали місту в позичку.

Люди2
Люди2

Нагадаю, ці сесії місцевих рад відбулися одна за одною. У порядку денному було відразу по кілька питань, що стосувалися кроків, які вже вплинули на вихованців і педагогів закладу. Депутати навіть не приховували, що поспішають, бо, мовляв, 1 вересня – уже на носі. Про це обласним депутатам, зокрема, особисто нагадав очільник найвищого представницького органу Тернопілля Віктор Овчарук.

- Реорганізація школи вже в процесі, - розповідає він. – Із 1 вересня починається навчання... Лишити це все на півдороги ми не маємо права!

Додам, на розгляд запропонували відразу 3 пункти, пов’язаних зі школою (із повними текстами рішень можна ознайомитися ТУТ прим.):

- «Про внесення змін і доповнень до рішення Тернопільської обласної ради від 28.03.2018 р. за №930 «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети та Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у Тернопільський ліцей № 21-спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Ґерети Тернопільської міської ради Тернопільської області»;

- «Про затвердження передавальних актів балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети правонаступнику – Тернопільському ліцею №21-спеціалізованій мистецькій школі імені Ігоря Ґерети» Тернопільської міської ради Тернопільської області»;

- «Про визначення управління з експлуатації майнового комплексу Тернопільської обласної ради користувачем земельної ділянки і балансоутримувачем майна реорганізованої Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети та укладення договору позички».

Батьківщина
Батьківщина

Втім, з таким баченням майбутнього школи мистецтв погодилися не всі. Так, фракцію ВО «Батьківщина» перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний закликав не голосувати за жоден із трьох поданих проектів.

- Наша фракція ніколи не голосувала за реорганізацію чи ліквідацію цього закладу, - каже він. – Хочу вам повідомити, що заклад перенесли у школу №21, а вчителів оформили, як керівників гуртків. Це зробили ви! Тому хочу повідомити: ані зараз, ані надалі брати на себе відповідальність за приниження людей ми не будемо.

Депутати
Депутати

І після першого голосування результат був – лише 31 «за». Реакція Віктор Овчарука не забарилася. Очільник, зітхнувши, промовив: «Ми з вами вже сказали «а», то мусимо сказати і «б». І дати можливість сформувати ту школу, яку вже зробило місто…». Тому за другим разом уже було 39 голосів «за».

Йшлося про переоформлення права користування вказаним управлінням земельною ділянкою, площею 0,2138 га і балансовою вартістю 1 млн 82 тис. 352,94 грн., за адресою: вул. Медова, 5. Наступний етап - укладення відповідного договору позички із Тернопільським ліцеєм №21-спеціалізованою мистецькою школою ім. Ігоря Ґерети Тернопільської міської ради, згідно з нормами чинного законодавства України.

- Ми мусимо так зробити, бо інакше заклад не зможе працювати, - запевнив пан Овчарук.

Адже напередодні міські депутати вже вирішили питання фінансування мистецької складової у новоутвореному закладі. Відразу 9 педагогів обласної школи мистецтв стали керівниками гуртків («Терен» про це докладно писав ТУТ прим.). Доповідала з цього питання начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк.

Окрім того депутати ухвалили ще й Статут новоутвореного закладу (з документом можна ознайомитися ТУТ прим.). Це уже – на додачу до кількох мільйонів бюджетних коштів, які виділили на ремонт у школі №21, аби там облаштували нові класи. Завершити усі роботи планують до початку навчального року.

До слова, судові процеси щодо скасування рішення обласної ради про реорганізацію закладу ще тривають. Тож не дивно, що у частини батьків і педагогів закладу – власна точка зору на те, що сталося. Зокрема, одна з активісток збереження обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. Ігоря Ґерети Надія Прийдун написала такий коментар на своїй сторінці у «Фейсбук»: «…ці два дні були важливими для подальшого навчання дітей школи мистецтв. Адже 1 вересня - скоро... Батьки хвилювалися і переживали... Адже вирішувалися питання фінансування мистецької складової. Чи будуть діти мати мистецькі предмети і за якими програмами будуть вчитися... Наша влада спочатку прийняла рішення, а тоді вносить зміни... Спочатку вирішили реорганізувати, а тоді на кожній сесії доповнюють і змінюють у деяких частинах своє рішення... Якщо в міській раді змушені все робити для дітей, то Тернопільська обласна рада із радістю «вмила б руки»... Буде інша школа... Сподіваюся, що вона - наближена в усьому до того, що ми мали... Робимо висновки і «йдемо далі»...».

До речі, на сесії 9 серпня в обласній раді відбулося чимало цікавого. Про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора, відео – зі сторінки Надії Прийдун у «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео