Віра Олександрович

Скарбницю на Тернопільщині «розблокували»: гроші підуть у лікарні, сиротинці, комунальні підприємства (фото)

Основне

Рішення «Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік» ухвалили на 7-му засіданні сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 29 вересня. Окрім того, політики дали 36 «за» зміни до Програми підтримки своїх комунальних закладів. 

Нагадаємо, передувала цьому тримісячна тяганина із чиновниками обласної держадміністрації (ОДА), скандал, що виник 25 вересня, а також 7-годинна нарада, що відбулася вчора, 28 вересня. Домовлятися і йти на поступки сторонам довелося, адже під загрозою було проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Засідання1
Засідання1

Отже, депутати ліквідували два попередніх бюджетних рішення від 6 липня і 11 серпня (саме через них ОДА подала в суд на облраду – прим.), а натомість прийняли нове – «Про зміни до обласного кошторису-2020». Перед тим, обласна рада ще дала 35 «за», аби внести зміни до «Програми підтримки комунальних підприємств». Зокрема, нарешті виділили 915 тис. грн Тернопільському обласному виробничо-торговому аптечному об’єднанню. Зауважимо, гроші були потрібні на оновлення опалювальної системи у приміщеннях, де зберігають медичні препарати.

Ми виділи 9,5 млн грн на перезарядку новим джерелом іонізуючого випромінення єдиного в області апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100», каже голова облради Віктор Овчарук. – Це сталося, попри невідомо які гарантійні листи, які носило керівництво ОДА, розповідаючи про безкоштовну перезарядку, що так і не відбулася. До слова, не надійшло і обіцяних 33 млн грн на обласну інфекційну лікарню. Не отримали ми також ані копійки з Фонду на боротьбу із коронавірусом. Не надійшли і мізерні кошти на ліквідацію наслідків літньої повені, хоча обіцянки були колосальними…

На думку очільника Тернопілля, погодившись на компромісний варіант змін до бюджету-2020, депутати нарешті пробили блокування чиновників ОДА. Тож тепер гроші повинні піти на нагальні потреби краю.

Скибиляк
Скибиляк

Все тепер добре, пане Степане? – гукнув Віктор Овчарук у бік директора обласного департаменту фінансів Степана Скибиляка, коли озвучив результати голосування. Претензій у чиновника до нового кошторису не було. 

Прийняттям змін до бюджету в обласній раді розрубали не один «гордіїв вузол». Так, комунальному некомерційному підприємству «Буданівська обласна психоневрологічна лікарня» на забезпечення зарплат та інші поточні видатки спрямували 5 млн грн. Аналогічна ситуація із Тернопільським обласним спеціалізованим будинком дитини. Закладу нарешті передали 650 тисяч гривень на харчування дітей. Цим же рішенням, у тому числі, розподілили державну субвенцію на проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Засідання2
Засідання2

Депутати проявили себе як справжні господарники і прийняли нове виважене рішення, тішився голова облради. – Всі перелічені проблеми можна було розв’язати ще у липні, але ОДА не дала. На щастя, обласна рада пробила блокаду і краяни нарешті отримають свої кошти.

До речі, депутати сьогодні затвердили новий порядок денний. Пленарне засідання розпочалося із пропозицій депутатів щодо внесення питань і заяв. Лише тоді політики взялися до розгляду проектів рішень. Про це читайте на «Терені» згодом.

Фото з трансляції засідання на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео