Оксана Бучко

Спортивні тернополянки не повинні боятись годувати малюка грудьми (фото)

DSCN9645

Лише 3% матусь не можуть вигодовувати дітей грудьми. Не стануть на заваді і заняття спортом після пологів, додають молоді матусі. А користь від такої процедури – очевидна: якби усі малюки перебували на грудному вигодовуванні, вдалося б врятувати мільйон дитячих життів, розповіли тернопільські спеціалісти та годую у рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який проводять з 1 по 7 серпня.

Таке святкування запровадили 25 років тому. На сьогодні у світі грудьми вигодовують 40% дітей до 6 місяців, потім відсоток падає. У 23 країнах на грудному вигодовуванні перебуває більше 60% малюків. Годувати грудьми експерти рекомендують до 2 років. Майбутнім мамам нагадують, що з першим ковтком молока у дитини закладається рівень розумових здібностей та фізичної активності.

- Сьогодні запроваджують годування грудьми на вимогу дитини, - зазначила заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Лідія Чайковська. – таким чином покращується емоційний стан між дитиною і матір’ю, а також розвиток малюка.

DSCN9646
DSCN9646

DSCN9644
DSCN9644

Грудне молоко вважають першою вакциною для дитини, додав гінеколог управління Олексій Федченко. Тому майбутнім матусям потрібно готуватись до цієї процедури ще під час вагітності.

- Дитина під час годування грудьми отримує усі імунні тіла, набуті мамою за життя, - продовжив він. – Чим довше її годують, тим вищий захист. А для мами – це зменшення ризику захворіти раком молочної залози чи яєчників.

Навіть найдорожча і якісна адаптована суміш включає в собі лиш близько 50 складових, коли в складі грудного молока відкрито близько 500 різних складових, додає тернопільська блогерша Христина Сірко. Вона також звертає увагу, що через заняття мамою спортом молока менше не стає.

Screenshot - 06_08
Screenshot - 06_08

- Важко передати словами як я обожнюю цей процес грудного вигодовування. Для нас з малюком це найприємніші моменти, які залишать свій слід на завжди, - пише вона Іnstagram. - Заняття спортом самі по собі не зменшують кількість молока, головне щоб малюк регулярно смоктав груди. А те, що молоко може стати несмачним через потрапляння в нього молочної кислоти - міф. Якщо навантаження помірної інтенсивності (1-1,5 год в день, тричі на тиждень), то це ніяк не впливає на склад молока. А якщо навантаження більші, тоді дійсно молочна кислота (продукт, який появляється в крові при інтенсивному навантаженні) дійсно на короткий час з'являється в молоці, але це ніяк не шкодить дитині, тому зціджуватись ні до, ні після тренування немає потреби. Є багато вправ, які можна робити з малюком в якості додаткової ваги і дитині це буде в радість. Щодо мене то я вакуум почала робити з 3-х місяців (можна було швидше), а в залі займатись з 4-х місяців після пологів.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео