Тамара Коблик

США та Україна уклали безпекову угоду

Сполучені Штати стали 16-ю країною, з якою Україна підписала двосторонню безпекову угоду

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписали в Італії на полях саміту «Групи семи» двосторонню угоду про безпеку терміном на 10 років, повідомляють світові інформагенції, пише Радіо Свобода.

Угода підтверджує американську підтримку України в захисті суверенітету й територіальної цілісності. «Сторони визнають цю угоду як підтримку містка до можливого членства України в альянсі НАТО», – йдеться в тексті.

Угода також фіксує намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для «розвитку українських сил безпеки і оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію».

У разі збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці, згідно з угодою, зустрінуться впродовж 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби має Україна.

Сполучені Штати стали 16-ю країною, з якою Україна підписала двосторонню безпекову угоду, а також останньою серед держав «Групи семи», з якою вона була укладена.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео