Олена Чепіль

«Страшно подумати, що буде взимку»: на Тернопільщині діти на возах добираються у сусіднє село до школи

Шкільний автобус дуже часто ламається, відтак добратися у сусіднє село на навчання нічим. Щодня пішки 12 кілометрів у дві сторони — це занадто, скаржаться батьки учнів 

Із труднощами з добиранням до школи зіштовхнулися учні села Годів Зборівської громади на Тернопільщині. Така ситуація триває ще з вересня. Почалося все із закриття школи у Годові, відтак школярі змушені добиратися на навчання за шість кілометрів – у сусіднє село Кальне, розповідає активіст зі Зборівщини Мирослав Галайко.

У Годові залишилися навчатися лише молодші класи. А більше десятка старшокласників перевели у Кальнянську гімназію. Пояснили це тим, що кількість дітей мала й відповідно бюджету громади не вистачає, — каже активіст. 

Шкільний автобус, що мав би возити учнів до школи, вже старий і дуже часто ламається. Відтак діти змушені добиратися різними способами — на возах, скутерах, іноді й пішки. Але щодня долати ногами 12 кілометрів у дві сторони – це занадто, скаржиться мама чотирьох школярів Ганна Мидловець. Відтак її чоловік змушений двічі на день возити дітей до школи кінною підводою. 

А це дуже некомфортно, адже діти їдуть просто неба, буває холодно, вітряно, дощ. А що буде взимку — страшно й подумати, - розповідає жінка. – Нам потрібен новий автобус, щоб діти могли нормально добиратися, - каже Ганна Мидловець.

Буває й таке, що діти залишаються вдома й не йдуть до школи, адже добратися нічим. 

Той автобус, що влада купила — це старий металолом, який постійно ламається. Моя сусідка-педагогиня розповідала, що, бувало, вчителі Кальнянської гімназії відвозили дітей додому на стутерах та машинах, бо автобуса не було,  — додає Мирослав Галайко.

До речі, про проблему зі шкільним автобусом повідомляють батьки із з інших сіл Зборівської громади. 

П’ятеро дітей ходять пішки до школи з села Нище до Новоселища. Три кілометри, через ліс, — написала у фейсбуці Наталія Козак-Жовток. 

Як планують вирішувати цю проблему — з цим питанням журналістка Терену звернулася в обласний Департамент освіти і науки. Однак зв’язатися з начальницею Департаменту Ольгою Хомою не вдалося. Як повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації, посадовиця у відрядженні. В ОВА не прокоментували проблему, а порадили звернутися до голови громади. Адже саме громада має забезпечити перевезення школярів. Ми декілька разів телефонували до голови громади Руслана Максиміва, однак слухавки він так і не підняв. Терен готовий опублікувати його позицію. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео