Оксана Бучко

Система БПД та Національна поліція на захисті прав людини

i-have-a-right-logo_1349x822

Захищати права та законні інтереси людини продовжують у центрі безоплатної правової допомоги у Тернопільській області. Задля ефективності такої діяльності представники центру співпрацюють із Національною поліцією. На днях питання щодо інформування центру НБПД про затриманих, залучення захисника до процесуальних дій, а також інформування затриманих та обвинувачених про право на безоплатну правову допомогу з’ясовували під зустрічі з працівниками слідчих підрозділів ГУНП у Тернопільській області за участі начальника управління Олександра Богомола.

- Додержання законності, рівність повноти реалізації прав кожної людини – невід’ємний елемент взаємодії системи безоплатної правової допомоги із правоохоронними органами,  – зазначила директор Регіонального центру Ірина Хондогій під час зустрічі з працівниками слідчих підрозділів ГУНП у Тернопільській області за участі начальника управління Олександра Богомола.

У поліції повинні інформувати представників центру про затримання у встановлені законом строки. Також доцільно залучати захисника для проведення окремої процесуальної дії. Відповідно до статті 53 Кримінально процесуального кодексу України це відбувається виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Законодавством передбачено необхідність забезпечення обов’язкової участі захисника в проведенні окремої невідкладної процесуальної дії, тобто такої процесуальної дії, зволікання з проведенням якої може спричинити втрату доказів (огляд, допит свідка чи потерпілого, обшук тощо) або ж дії, щодо якої КПК України встановлює конкретні стислі строки її проведення, наприклад, письмове повідомлення про підозру затриманій особі вручається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту її затримання (ч. 2 ст. 278 КПК).

Ірина Хондогій наголосила на можливості залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії лише при нагальній потребі в ній.

 -У постанові повинна бути вказана чітка назва процесуальної дії, а також обґрунтована її невідкладність, - зазначила вона. 

Також слідчим наголосили на необхідності інформувати підозрюваних чи обвинувачених у вчинені злочину осіб про їхнє право на отримання безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, що  в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео