Віра Олександрович

«Така пенсія ліквідатора – сором для держави» - Олександр Деркач (фото)

unnamed (27)

Ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС сьогодні, 14 грудня, вшановували у Тернополі.

Біля пам’ятника жертвам трагедії, що сталася 30 років тому, відбувся мітинг-реквієм. Ліквідатори пом’янули побратимів, які віддали життя, рятуючи країну від радіаційної загрози. Відвідав урочистості і заступник голови обласної добровільної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Деркач.

- Я сам собі дав слово, як би не почувався, що б не сталося, але 26 квітня і 14 грудня кожного року мій обов’язок – побувати біля пам’ятника і покласти там квіти, - каже тернополянин. – Сьогодні людей було небагато. Можливо, причина – у погоді, а може, у змінах часу проведення урочистостей. Власне, людей щороку там збирається усе менше…

«Для ліквідаторів сьогодні – свято»

Вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС із 2006 року, причому саме 14 грудня – у день закінчення будівництва першого саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної електростанції.

unnamed (25)
unnamed (25)

- Насправді, для ліквідаторів сьогодні – свято, - розповідає Олександр Деркач. – Це можливість зустрітися, згадати минуле. Як на мене, зведення за кілька місяців першого саркофагу над зруйнованим реактором було надзвичайною подією. Уявіть собі об’єкт, на якому весь час змінюються працівники, адже працювати там довго було неможливо. Тим не менше, люди це подужали!

Загалом, на Тернопіллі статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи нині мають 44 тисячі 56 осіб. Серед них - 970 інвалідів і майже 2 із половиною тисячі учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Окрім того, у нас - 34 471 потерпілий внаслідок аварії на ЧАЕС, причому 34 471 осіб - евакуйовані із зони відчуження і переселені із радіоактивно-забруднених територій. До цієї категорії, зокрема, 7 113 дітей. Із кожним роком, за словами пана Деркача, зростає число вдів померлих громадян, смерть яких пов’язана із наслідками Чорнобильської катастрофи. Тепер їх на Тернопіллі 501 особа.

- Я постійно веду статистику, підрахунки, - додає чоловік. – За рік, що минув, кількість ліквідаторів зменшилася майже на 200 людей. Зате більшає вдів.

«Показники проекту бюджету-2017 нас лякають»

Втім, належної підтримки з боку держави ці люди не одержували ніколи і не отримують тепер, вважає Олександр Деркач. Якщо взяти до уваги, що в Україні ухвалили 11 (!) так званих «чорнобильських» програм, то начебто мало б все бути у нормі. Проте насправді фінансування на них виділяють мізерне – лише 8% від задекларованого.

unnamed (26)
unnamed (26)

- Я розумію, що в країні зараз проблеми, війна, але показники проекту бюджету-2017 уже нас лякають. Ми навіть не просимо про збільшення сум, а бодай – зберегти їх на рівні цього року, - бідкається чоловік. – Фактично, ліквідатори ІІ і ІІІ категорії повністю залишилися без будь-яких пільг. І це при тому, що кожна постанова, яку приймає Кабмін, називається: «Про покращення соціального захисту учасників ліквідації і постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС». А тільки вона вступає в дію, моментально люди відчувають негатив.

Кілька років тому ліквідатори уже вдавалися до протестних акцій, аби відстояти свої інтереси. Окрім того, вони подали позов до Європейського суду із прав людини і виграли його! Але це не дало жодного результату, адже в Україні просто не виконують закони.

- Сором для держави має бути, коли герой-ліквідатор отримує пенсію – меншу за прожитковий мінімум, - наголошує Олександр Деркач. – Так, у бюджеті на 2017 рік стипендію для студентів закладають у розмірі до 2 тисяч гривень, а пенсія учасника ліквідації, який має 35 років трудового стажу, становить 949 грн. Такого у державі не має бути. Це є приниження гідності чорнобильця, приниження того подвигу, який ця людина зробила свого часу.

unnamed (28)
unnamed (28)

До речі, усі, хто має юридичні проблеми із оформленням статусу «чорнобильця» чи, маючи відповідне посвідчення, залишився без пільг тощо, можуть звертатися в офіс громадської організації «Союз Чорнобиль України». Він розташований у Тернополі, на вул. І.Франка, 7А. Контактний номер телефону – 52-75-58.

Фото із відкритих джерел і сайту oda.te.gov.ua

Довідка. Олександр Деркач народився у 1965 р. на Хмельниччині. Військовий пенсіонер, служив як в Україні, так за кордоном. Ліквідатор аварії на ЧАЕС – І-ї категорії. Так сталося, що 12 квітня 1986 року Олександр Деркач закінчив строкову службу у Радянській армії. Тоді стало відомо, що в Чорнобилі сталася аварія. Чоловік сам пішов у військкомат. Так і потрапив у небезпечну зону. Після того залишився в армії. У Тернопіль переїхав, вийшовши на пенсію, адже тут жив батько.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео