Віра Олександрович

Тернопіль, Бережани і Чортків із 24 серпня – у «помаранчевій» зоні (фото, відео)

Чайковська

«Помаранчевий» рівень небезпеки поширення COVID-19 – у Тернополі, Бережанах, Чорткові та у Бережанському і Тернопільському районах. 

Натомість «жовтий» встановили у Бучацькому, Гусятинському, Заліщицькому, Збаразькому, Козівському, Лановецькому, Підволочиському, Теребовлянському та Чортківському районах. Щоправда, такий розподіл почне діяти аж із понеділка, 24 серпня. Про це йшлося під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) сьогодні, 21 серпня. 

Труш
Труш

Для зміни рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19 були всі підстави, впевнена в. о. директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» МОЗ України Оксана Чайчук.

За останній тиждень найбільше випадків COVID-19 зареєстрували саме у Бережанському, Бучацькому, Тернопільському і Чортківському районах, а також у Тернополі, констатує вона.

Голова обласної держадміністрації Володимир Труш під час засідання регіональної комісії наголосив, що рішення про перегляд рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19 затвердили на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ще вчора, 20 серпня.

Такі епідемічні рівні встановлюють на 14 днів, пояснює він. Це той період, за який ми можемо побачити, чи були ефективними запроваджені обмеження і чи стабілізувалася ситуація у нашій області.

Відтак, він звернувся до всіх краян і попросив дотримуйтеся вимог, затверджених Постановою Кабінету Міністрів.

Таблиця
Таблиця

Продовжую переконувати всіх у необхідності носити маски, дотримуватися соціальної дистанції, уникати людних місць, додає він. Не втрачаю надії, що вдасться достукатися до кожного жителя області. Бережіть себе та близьких.

Нагадаємо, рівень загрози поширення COVID-19 визначають за трьома показниками: заповненість ліжок у медзакладах, середня кількість тестувань і показник захворюваності в адміністративно-територіальних одиницях. На Тернопіллі продовжують хворіти на COVID-19 аж 1528 осіб.

– Причому 273 особи перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров'я краю, – додає заступник начальника обласного управління охорони здоров'я Лідія Чайковська. – На жаль, 61 людина сьогодні – у важкому стані. Тривожить, що продовжують хворіти 133 медичних працівники.

Комісія
Комісія

За її словами, відсоток завантаженості ліжок хворими на COVID-19 у нашій області наразі складає: 73,1% – із підозрами на коронавірус і 52,1% – без врахування підозр. Зокрема, у Тернополі із підозрами вже показник піднявся до 69,6%, без підозр – до 47,6%.

– За останні 5 днів показник завантаженості ліжок зріс від 34% до 52,1%, – уточнює медик. – Якщо буде зростання захворюваності на коронавірусну хворобу, в області зарезервували ще 6 лікувально-профілактичних закладів, загалом – 192 ліжка. Це – заклади другої хвилі. Їх відкриють, якщо буде потреба надавати кваліфіковану медичну хворим із COVID-19.

До речі, станом на 19.08.2020 р. для госпіталізації пацієнтів із коронавірусом у першій хвилі були готові 19 закладів охорони здоров`я, загалом – 547 ліжок.

Графіка
Графіка

Довідка. «Жовта» зона (+обмеження «зеленої» зони), забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово. «Помаранчева» зона (+обмеження «жовтої» зони), забороняється: - діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів; - діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; - планові госпіталізації в лікарнях; - спортзали, фітнес-центри, заклади культури; - прийом нових змін в дитячі табори; - обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей.

Фото і відео зі сторінки Тернопільська обласна держадміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео