Віра Олександрович

Тернопіль: у лабораторію надходить стільки матеріалів на ПРЛ-тести, що скоро буде черга (фото)

Паничев

Коронавірус у Тернополі підтвердили у водія, який мав везти бійців на ротацію на Схід. Окрім того, серед шести нових пацієнтів – двоє медиків.

Про актуальну епідеміологічну ситуацію у місті та в області йшлося на засіданні оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 30 квітня. Заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев наголосив: наразі у Тернополі маємо лише один позитив: відсутність хворих серед юних тернополян, а також доволі низька частка інфікованих серед літніх людей. Натомість в області ситуація все ускладнюється. Це створює чимало проблем для медиків, які, працюючи понаднормово, уже не встигають робити ПРЛ-тести.

Даньчак
Даньчак

– Загалом у місті 53 випадки інфікування коронавірусом, – каже начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. – Зокрема, COVID-19 виявили і підтвердили лабораторно за допомогою ПЛР-систем у двох медиків. Коронавірус також довели у водія, який мав везти бійців ОСС на ротацію на схід України. Що цікаво, троє нових хворих – молоді люди, двоє із вікової категорії 50-65 років. 

Що цікаво, один із медиків, який підхопив недугу, лікар Тернопільської обласної університетської лікарні. Захворіла також помічниця стоматолога, який займається приватною практикою. Тобто у міських комунальних закладах нових інфікованих немає.

– Також підтвердили коронавірус у трьох тернополян, які перебували у міській лікарні швидкої допомоги із підозрою, – уточнює пан Даньчак. – Шостий випадок – інфекція у людини із іншого лікувального закладу міста. Додам, 6-ро жителів Тернополя вже одужали. Амбулаторно лікуються 36 людей. У медичних закладах сьогодні перебувають 11 тернополян, у тому числі мати із дитиною - у дитячій лікарні. На самоізоляції – 488 жителів Тернополя.

На жаль, у трьох пацієнтів лікарні швидкої допомоги – підозра на COVID-19. Окрім того, результатів аналізів чекають ще троє дітей і дві матері у дитячій лікарні.

Паничев1
Паничев1

Із даними обласного лабораторного центру присутніх ознайомив Володимир Паничев. За його словами, від початку епідемії коронавірусу на Тернопіллі одужали 76 людей, Зокрема, у Монастириському районі – 55, у Заліщицькому – 5, у Кременецькому – 3. Втім, ситуація у північних районах краю, а також у Бучацькому районі фахівця дуже тривожить.

– Загалом фахівці лабораторії уже провели 4020 досліджень, - підсумовує він. – Працювати у такому режимі дуже складно. Наприклад, тільки за вчора до нас надійшло 372 матеріали, які треба було терміново дослідити. У нас лише 5 бригад подібних фахівців і кадровий потенціал на Тернопіллі, по суті, вичерпаний. 

Через таке напруження ситуації фахівець попередив про можливі зміни у графіку роботи лабораторного центру. Тобто фахівці будуть змушені встановити черговість проведення тестів. Декому із пацієнтів, яким «не горить», доведеться зачекати на результати трохи довше. Першочергово обслуговуватимуть хворих із явними ознаками недуги, а також тих, хто чекає на термінову операцію. І перспективи – невтішні, лікар-епідеміолог очікує ускладнення ситуації вже на початку травня. 

– Ми готові шукати компроміс із представниками бізнесу, які вимагають полегшення вимог карантину, – додає він. – Втім, вихід із карантину має бути поетапним. Обмеження спершу варто знімати лише з тих, хто надає послуги міському населенню. Це дозволить уникнути значного притоку із довколишніх населених пунктів. 

Осадца
Осадца

Звісно ж, не обійшли увагою на засіданні ситуацію із хворим на COVID-19 тернополянином, який уже двічі розгулював містом. Адже своєю поведінкою він загрожує іншим громадянам. Нагадаємо, проти 67-річного чоловіка, у якого діагностували коронавірус, поліцейські відкрили кримінальну справу. Втім, як виявилося, вплинути на порушника доволі складно. Навіть госпіталізувати цього чоловіка у медичний заклад – практично неможливо, наголосив начальник міського відділу поліції Сергій Осадца. Вихід правоохоронці шукатимуть спільно із активістами і представниками місцевого самоврядування.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео